Održana 10. sjednica mješovite komisije za turizam Hrvatska-Austrija

Slika /arhiva/20160701_bec1.jpg

U Beču je 30. lipnja i 1. srpnja, pod predsjedanjem pomoćnice ministra turizma u Upravi za upravljanje kvalitetom, međunarodnu suradnju i EU, Olivere Shejbal i voditeljice Odjela za međunarodnu turističku suradnju u Upravi za turizam i povijesne građevine pri Saveznom Ministarstvu znanosti, istraživanja i gospodarstva Republike Austrije, Angelike Liedler, održana deseta po redu službena sjednica Mješovite komisije za suradnju na području turizma između republika Hrvatske i Austrije. Na sjednici u Beču dat je prikaz stanja u turizmu dviju država od zadnje sjednice te predviđanja za 2016. godinu, razmijenjena su iskustva i dogovorena je konkretnija suradnja na području financiranja malih i srednjih poduzetnika u turizmu, suradnja u sklopu međunarodnih organizacija (UNWTO i Dunavska komisija) te u alpskom/kontinentalnom turizmu s naglaskom na gorsku službu spašavanja, o čemu je iscrpno izviješće i prikaz dao direktor austrijskog Saveza gorske službe spašavanja, Martin Gurdet.

U Beču je 30. lipnja i 1. srpnja, pod predsjedanjem pomoćnice ministra turizma u Upravi za upravljanje kvalitetom, međunarodnu suradnju i EU, Olivere Shejbal i voditeljice Odjela za međunarodnu turističku suradnju u Upravi za turizam i povijesne građevine pri Saveznom Ministarstvu znanosti, istraživanja i gospodarstva Republike Austrije, Angelike Liedler, održana deseta po redu službena sjednica Mješovite komisije za suradnju na području turizma između republika Hrvatske i Austrije. Na sjednici u Beču dat je prikaz stanja u turizmu dviju država od zadnje sjednice te predviđanja za 2016. godinu, razmijenjena su iskustva i dogovorena je konkretnija suradnja na području financiranja malih i srednjih poduzetnika u turizmu, suradnja u sklopu međunarodnih organizacija (UNWTO i Dunavska komisija) te u alpskom/kontinentalnom turizmu s naglaskom na gorsku službu spašavanja, o čemu je iscrpno izviješće i prikaz dao direktor austrijskog Saveza gorske službe spašavanja, Martin Gurdet.

Stanje turizma pokrajine Donje Austrije, predstavio je mr. Stefan Bauer, direktor institucije Niederösterreich-Werbung GmbH, dok je stanje vinskog turizma, iz aspekta uspješnog austrijskog hotelijera iznijela Susanne Kraus-Winkler, direktorica hotela Loisium te predsjednica Saveza HOTREC (Hotels, Restaurants,Cafés in Europe). U sklopu dogovora oko budućih aktivnosti, dvije su delegacije posebice istaknule potencijale u području vinskog turizma te razmatrale mogućnosti prezentacije bogate vinske ponude Hrvatske, Austrije i Slovenije na dalekim tržištima poput Kine i Japana, što je austrijska strana podržala.

Republika Hrvatska i Republika Austrija dosad su ostvarile izuzetno uspješnu suradnju na području turizma; austrijski turisti zauzimaju visoko treće mjesto na listi dolazaka stranih turista i noćenja. Također, valja napomenuti da Republika Austrija spada među vodeće investitore u hrvatski turistički sektor. Dvije su strane iskazale želju za nastavkom i daljnjim jačanjem izuzetno uspješne i prijateljske dosadašnje suradnje. 

Na temelju Sporazuma o turističkoj suradnji između dvije države, potpisanog 22. siječnja 1998. u Beču, ustanovljena je Mješovita komisija za turizam, kojoj je zadaća poticanje suradnje na području turizma, razmjena informacija te konkretnih aktivnosti od interesa dviju država.



Pisane vijesti