Održan okrugli stol jadransko-jonske inicijative o održivom turizmu i kulturi

Slika /arhiva/251115_mvep1.JPG

U prostorijama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u srijedu 25. studenoga održan je okrugli stol jadransko–jonske inicijative o temi održivog turizma i kulture. Okruglim stolom predsjedali su glavni tajnik jadransko–jonske inicijative Fabio Pigliapoco te načelnik Sektora za regionalne inicijative i prekograničnu suradnju MVEP-a Tonči Staničić, a moderirala voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu suradnju Ministarstva turizma Blanka Belošević. Sudjelovalo je 40-ak predstavnika javnog i civilnog sektora iz svih osam zemalja članica jadransko–jonske inicijative (Albanija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Italija, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Hrvatska), kao i predstavnici Europske komisije.

U više se tematskih cjelina na okruglom stolu raspravljalo o odgovornom i održivom razvoju te novim destinacijskim proizvodima kao oruđu u smanjivanju sezonalnosti, pri čemu je naglašen projekt „Hrvatska 365“ kao ključan za razvoj hrvatskog turizma te unapređenje ponude u razdoblju pred i posezone. Također, istaknuta je i uloga malog i srednjeg poduzetništva u jačanju konkurentnosti destinacija pomoću uvođenja novih i inovativnih proizvoda i usluga, kao i problematika podizanja kvalitete ljudskih potencijala u turizmu kroz obrazovanje, praksu, doškolovanje i specijalizaciju. Predstavljen je i razvoj jadransko–jonskih tematskih ruta (kulturne, biciklističke itd.), a razgovaralo se i o mogućnostima njihova mapiranja te o iznimnom potencijalu suradnje među zainteresiranima iz zemalja jadransko–jonske regije.

Glavni tajnik jadransko–jonske inicijative Fabio Pigliapoco istaknuo je da je ovo prvi susret iniciran deklaracijom potpisanom na 17. sjednici jadransko–jonskog vijeća 13. svibnja 2014. godine u Bruxellesu te prvi na kojemu sudjeluju predstavnici Europske komisije. Deklaracijom se, među ostalim, željelo dodatno povezati relevantne čimbenike jadransko–jonske regije (JJI, EUSAIR itd.) te potaknuti organizaciju sastanaka i okruglih stolova o različitim područjima suradnje. Stoga je preporuke i zaključke održanog okruglog stola glavni tajnik Pigliapoco, izložio 26. studenoga na trećem radnom sastanku tematske upravljačke skupine za održivi turizam, odnosno 4. stupa Strategije EU za jadransku–jonsku regiju (EUSAIR), održanom u Ministarstvu turizma.



Pisane vijesti