Održan drugi „Hrvatski ruralni parlament“ s više od 300 sudionika uz aktualne teme iz poljoprivrede, gospodarstva i turizma

U LifeClass Termama Sveti Martin je, od četvrtka do subote proteklog tjedna, održan drugi po redu „Hrvatski ruralni parlament“ koji je okupio više od 300 sudionika zainteresiranih za aktualne teme iz poljoprivrede, gospodarstva i turizma. Na prvom danu Hrvatskog ruralnog parlamenta sudjelovali su: Tomislav Panenić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Krešimir Ivančić, izaslanik Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede, Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma, Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije te saborski zastupnici iz Međimurja.


Prvi dan parlamenta održana je plenarna sjednica HRP-a "Selski spominki" na kojoj su uz sudionike parlamenta sudjelovali i predstavnici ministarstava poljoprivrede, turizma, regionalnog razvoja i EU fondova, Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Hrvatske gospodarske komore, LAG-ova, hrvatskih turističkih zajednica i Međimurske županije.

Sudionici su kroz tri dana aktivno otvarali brojna pitanja na koja su zajedničkim diskusijama dobili odgovore. Počevši s Ruralnim Caffeom sa sedam različitih tema osmišljenom na principu World Caffea, raspravljalo se o «Inovativnim pristupima u poljoprivredi»; «Konceptu ‘’nula kilometara’’: lokalna hrana na lokalnom stolu» te «Baština i identitet ruralnih prostora kao polazište za razvoj». Interesa nije nedostajalo ni na tematskim terenskim radionicama u petak kojih je organizirano ukupno devet, i to na 30 lokacija diljem Međimurske županije.

Uz radionice, sudionici su imali priliku posjetiti i neke od primjera dobre prakse kojih u Međimurju ne nedostaje, ali i pronaći motivaciju i ideju za vlastiti razvoj. Prvog se dana predstavilo i 40 izlagača s temom ruralnog prostora te je bilo izloženo i prezentirano više od 20 znanstvenih postera s temom ”Interdisciplinarnom suradnjom do bolje kvalitete života u ruralnim prostorima”.

Završni dan Parlamenta bio je rezerviran za prezentacije rezultata terenskih radionica, zaključke i usvajanje Deklaracije 2. HRP-a kojom je izdvojeno 10 tema važnih razvoj ruralnih područja. To su prepoznavanje problema ruralnih područja, važnost obrazovanja i poticanja inovacija, inovativni pristupi zajednici, uključivanje javnosti u postupke donošenja odluka, reafirmacija stručnog pristupa, razvoj poduzetničkog duha, jačanje lokalnog povezivanja („ruralni lanci vrijednosti“), veze urbanog i ruralnog prostora, očuvanje lokalnog identiteta te nove razvojne mogućnosti kroz suradnju i povezivanje. Uz navedeno, održana je i konferencija za medije te studijski obilazak Međimurja. (www.mint.hr)

Pisane vijesti