Održan deveti festival Zagreb Vino.com

Slika /arhiva/141129_z_vinocom1.jpg

Deveti međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb Vino.com u zagrebačkom Hotelu Esplande 28. i 29. studenoga u dva je dana trajanja predstavio više od 300 domaćih i stranih vinara, pršutara, sirara, slastičara, uljara i proizvođača niza drugih delicija.

Festival posvećen kulturi stola, vinu i hrani, provukao je brojne posjetitelje, kao i stručnjake i poslovne ljude koji su iskoristili prigodu za sklapanje poslova i dogovora. 

Termin održavanja, prema riječima organizatora, upravo uoči prosinca, mjeseca proslava i darivanja, dobra je prilika za predstavljanje ugostiteljske ponude, ali i proizvoda. Bila je to prilika za brojna događanja, prezentacije i degustacije vina i hrane na štandovima postavljenim u prostoru hotela i u dodatnom šatoru na terasi.

U kulinarskom dijelu festivala valja izdvojiti udrugu Renato-Kuhari bez granica Branka Ognjenovića koji su, uz potporu vrsnih kuhara, pripremali razna jela i prodavali ih po popularnim cijenama s ciljem prikupljanja novca za pomoć djeci s dijagnozom srčane mane.

Zbivanja na festivali i ovaj su put, petu godinu zaredom, pratili i strani novinari, njih više od dvadeset, a prije toga su obišli dobar dio Hrvatske i upoznali domaće vinare i ugostiteljsku ponudu.

Festival je završio u subotu 29. studenoga svečanom dodjelom nagrada Vinske zvijezde 2014, za koje se natjecalo 200 uzoraka hrvatskih i stranih vina.

Vina su ocjenjivali vrsni stručnjaci, vinski kritičari Ivo Kozarčanin, Vitomir Andrić i Željko Suhadolnik, glavni sommelier hotela Esplanade Ivan Šneler, najbolji sommelier kontinentalne Hrvatske 2014. Darko Lugarić, enologinja Jasminka Šaško te osnivač i direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije VINO.com Ivan Dropuljić.

Prvo od najbolje ocijenjenih bijelih vina je Rajnski rizling kasne berbe 2007. Ivana Enjingija, dok je priznanja za drugo i treće dobila Jasna Antunović iz Dalja za Graševinu premium 2010. i Chardonnay premium sur lie 2011. 

Od najbolje ocijenjenih crvenih vina prvo je Malbec Mai 2008. Kaiken, a drugo i treće bila su Ciconia nigra 2011. Damira Josića te Zlatan plavac grand cru 2010. Zlatana Plenkovića. Istodobno, Zlatan plavac grand cru je i najbolje vino od hrvatske autohtone sorte.

Prema ranijim ocjenama najboljim pjenušcem proglašen je Tomac Classic brut nature, a najboljim slatko/predikatnim vinom Bodren Icewine 2011. koji je i najbolje ocijenjeno vino cijele akcije Vinske zvijezde 2014. (tekst i foto: Bosiljko Domazet)



Pisane vijesti