Održan 7. EUSAIR Forum uz sudjelovanje Ministarstva turizma i sporta te još četiri hrvatska ministarstva

Slika /2022_photo_ilustrac/220520_panelMints1.png

Pod sloganom „EU-Youth-Exchange/EU-Mladi-Razmjena“ u Tirani je od 16. do 18. svibnja održan 7. Forum EU Strategije za jadransko-jonsku regiju EUSAIR. Forum se održava kao godišnje događanje i prilika je za razmjenu najvažnijih informacija i inicijativa u četiri teme strategije: plavi rast, povezivanja regije, kvaliteta okoliša i održivi turizam.

Među više od tisuću sudionika ovog 7. Foruma bili su ministri zaduženi za vanjske poslove te europske fondove i regionalni razvoj, dužnosnici Europske komisije, relevantni nacionalni dionici – predstavnici državnih institucija, javnog i privatnog sektora, stručnjaci tematskih područja EUSAIR-a i ostali iz svih 10 država članica EUSAIR-a.

Forum su zajednički organizirale Europska komisija i Albanija, zemlja članica koja je predsjedavala EUSAIR-om u jednogodišnjem mandatu. Ovo događanje bilo je i zadnje u okviru predsjedanja Republike Albanije Jadransko-jonskom inicijativom/EUSAIR-om.

U razdoblju od 1. lipnja 2022. do 31. svibnja 2023. godine predsjedanje JJI/EUSAIR-om preuzima Bosna i Hercegovina a tijekom Foruma održana je i svečana ceremonija primopredaje predsjedavajuće funkcije.

Hrvatsku je na Forumu predstavljalo pet ministarstava: Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Četiri teme koje su obilježile albansko predsjedavanje EUSAIR-om, Mladi, Europske integracije i Zelena agenda, Turizam i kultura i Povezanost (digitalizacija, transport i infrastruktura), dominirale su i 7. EUSAIR Forumom. Novost ovogodišnjeg izdanja bila je i tema revizija Akcijskog plana EUSAIR-a koja je u tijeku i poziv prisutnima da se aktivnije uključe u taj proces. U skladu s činjenicom da je 2022. godina Europska godina mladih, a Tirana ovogodišnja europska prijestolnica mladih, fokus u radu Foruma bio je posvećen mladima i njihovoj jačoj i sveobuhvatnijoj uključenosti u EUSAIR. Također, održano je i drugo po redu natjecanje mladih u poslovnih modelima EUSAIR POPRI i dodijeljene nagrade.

Albansko predsjedanje produbilo je i dosadašnje napore na promicanju kulturno-turističkih atrakcija EUSAIR regije i promicanju regije kao glavne turističke destinacije, a upravo je Ministarstvu turizma i sporta pripala važna uloga organizacije panel rasprave u sklopu Foruma: „Navigating Tourism through Policies and Trends. The Role of Tourism and Culture in the Revision of the EUSAIR Action Plan/Turizam kroz politike i trendove: uloga turizma i kulture u reviziji Akcijskog plana EUSAIR-a“.

Kako je, u svom obraćanju, istaknula Mirela Kumbaro, albanska ministrica za turizam i okoliš, Albanija se brzo i intenzivno razvija u području ruralnog, aktivnog i pustolovnog turizma. U vrlo kratkom vremenu osnovano je 260 novih agroturističkih poslovnih subjekata, a brz napredak ostvaruje se i u ostalim područjima održivog turizma, pri čemu velika uloga u tom procesu pripada ženama.

Panel je u svoj fokus stavio razmatranje na koji način podaci istraživanja i inovacije mogu 'popločati' put ka climate friendly, dinamičnoj, kreativnoj kulturnoj ponudi područja Jadransko-jonske strategije te kako kulturne rute i digitalizacija turističkih sadržaja mogu doprinijeti unaprjeđenju turističke ponude i revitalizaciji lokalnih zajednica.

Izneseno je nekoliko dobrih primjera i inicijativa u tim područjima. Posebnu pozornost sudionika privuklo je izlaganje Anuške Deranja Crnokić iz Ministarstva kulture i medija koja je prezentirala hrvatska iskustva u digitalizaciji kulturne baštine.

Na zanimljiv alat u promociji destinacije ukazala je Aleksandra Gardešević Slavujica iz Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore navodeći primjer mogućnosti korištenja podataka istraživanja indeksa sreće kao osnovu koncepta brendiranja destinacije „Sretni domaćini-sretni gosti“.

Od hrvatskih sudionika panela, Renata Tomljenović iz Instituta za turizam i Olivera del Cont iz konzultantske tvrtke PJR, predstavile su strateške projekte koje je Ministarstvo turizma i sporta kao koordinator EUSAIR tematskog stupa Održivi turizam razvilo u suradnji s vanjskim stručnjacima u cilju osiguravanja njihove implementacije kroz prijave na natječaje EU fondova, raspisi kojih uskoro kreću.

Panel je vodila Nadine Lakhal iz Europske komisije, Uprave za regionalne i urbane politike DG Regio, a sudjelovali su i Stavros Kolgnomos, Marie-Hélène Pradines, Georgia Zouni, Urška Starc Peceny, Konstantinos Giakoumis, Maja Kovačević i Vlasta Klarić.

Održani panel dio je napora Jadransko-jonske regije da diversificira svoju turističku ponudu, učini je održivijom, manje sezonskom, s većim sudjelovanjem i s više dobrobiti za lokalnu zajednicu i za okoliš.

Prvi dan Foruma održan je i 7. ministarski sastanak država članica Jadransko-jonske inicijative (JJI) i EU Strategije za Jadransko-jonsku regiju na kojem je ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova sudjelovala državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić, istaknuvši važnost suradnje u okviru Jadransko-jonske inicijative koja traje već 22 godine i podsjetila kako je Hrvatska do sada tri puta predsjedala Jadransko-jonskom inicijativom i u svakom je dala bitan doprinos jačanju učinkovitosti ovog formata regionalne suradnje. Ponovila je kako RH snažno podupire europsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

EUSAIR je jedina EU makroregionalna strategija s članstvom iz europskih zemalja koje nisu članice EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, San Marino, Sjeverna Makedonija i Srbija) uz zemlje članice EU (Italija, Slovenija, Hrvatska i Grčka). Ta je činjenica čini jedinstvenom i otvara nove teme i područja zajedničkih rasprava, djelovanja i suradnje, uključujući i važne instrumente pomoći poput programa teritorijalne suradnje i pretpristupnih programa IPA. 

Budući da provedba strategije može biti uspješna samo ako se temelji na želji za zajedničkim strateškim planiranjem, spremnosti na udruživanje resursa, razmjeni znanja i iskustava, uz potrebne administrativne kapacitete i prateće instrumente – IPA, Instrument za pretpristupnu pomoć s razlogom je bila u fokusu događaja „Istraživanje sinergije između Interreg IPA i IPA-IPA programa“ u organizaciji Interact, DG REGIO, DG NEAR i projekt CBIB+3 posljednjeg dana 7. EUSAIR foruma.

Flagship projekt Tirana 2030

Jedno od popratnih događanja bilo je i predstavljanje mogućnosti ulaganja u Albaniju koja postaje sve zanimljivija stranim investitorima. Trenutno ih najviše dolazi iz Italije, a s poslovnim aktivnostima u Albaniji sudjeluje više od 3000 talijanskih tvrtki.

Flagship projekt Tirana 2030, novi generalni urbanistički plan grada koji je dizajnirao Stefano Boeri Architetti zajedno s UNLAB-om i IND-om oživio je investicije u građevinski sektor. Projekt uključuje naprednu infrastrukturu, zelene koridore i unapređenje gradske baštine, škole otvorene 24 sata, inovativne sadržaje za građane, obnovljive izvore energije, poboljšanje poljoprivrednog sustava i osiguranu pristupačnost za osobe s invaliditetom. Promican od strane središnje vlade i razvijen u bliskoj suradnji s lokalnim upravama, Tirana 2030 također je prvi u nizu sličnih koji će se na sličan način provoditi u većim albanskim gradovima.

Snimka panela „Navigating Tourism through Policies and Trends. The Role of Tourism and Culture in the Revision of the EUSAIR Action Plan/Turizam kroz politike i trendove: uloga turizma i kulture u reviziji Akcijskog plana EUSAIR-a“ dostupna je ovdje.

Pisane vijesti