Odabrano šest finalista u projektu EDEN

Slika /arhiva/eden-l.jpg

Nakon obilaska kandidiranih odredišta, stručno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, odabrali su finaliste za izbor destinacije izvrsnosti, EDEN.

Tema izbora 2012./2013. godine je „Pristupačan turizam“, a pod tim se pojmom podrazumijeva turizam dostupan svima, odnosno turističke usluge dostupne osobama s invaliditetom, starije životne dobi kao i obiteljima s malom djecom.

Odredišta koja su ušla u uži izbor za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) bit će predstavljena krajem travnja kod prošlogodišnjeg dobitnika ovog priznanja, u pustari Višnjici:

  • Grad Daruvar (TZŽ Bjelovarsko-bilogorske)
  • Agroturizam Stancija 1904 (TZŽ Istarske)
  • Terme Jezerčica (TZŽ Krapinsko-zagorske)
  • Terme Tuhelj (TZŽ Krapinsko-zagorske)
  • Grad Čakovec (TZŽ Međimurske)
  • Grad Varaždin (TZŽ Varaždinske)

U Hrvatskoj izbor provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica i uz sudjelovanje i suglasnost Ministarstva turizma. S ciljem stvaranja europske mreže najljepših mjesta održivog turizma, Europska komisija pokrenula je 2006. projekt EDEN, izbor europskih destinacija izvrsnosti u kojem se ravnopravno s članicama Europske unije kao zemlja kandidat natječe i Hrvatska.

Prvi nacionalni pobjednik EDEN-a o temi„Turistička destinacija na ruralnom području“ bio je Sveti Martin na Muri, zatim Đurđevac - grad Picoka – tema: „Turizam i lokalna nematerijalna baština“, a pobjednik 2008./2009. godine o temi „Turizam i zaštićena područja“ bio je nacionalni park Sjeverni Velebit, dok je grad Nin odnio pobjedu 2009./2010. kada je tema bila "Turizam uz vode".

Pustara Višnjica bila je pobjednik 2010./2011. kada je tema bila „Turizam i prenamjena fizičkih lokaliteta“ te će se ovdje predstaviti ovogodišnji finalisti i ujedno proglasiti pobjednik.

U godinama 2011./2012. zadatak dosadašnjih zemalja sudionica u projektu bio je promocija projekta EDEN i destinacija izvrsnosti.



Pisane vijesti