Od danas do kraja godine nagradno natjecanje "Bez računa se ne računa"

Slika /1_A_fotke_vijesti/240710_minfin.JPG

Porezna uprava danas je pokrenula nagradno natjecanje "Bez računa se ne računa", koje će u šest krugova trajati do kraja godine, a ukupan nagradni fond iznosi 80 tisuća eura, objavljeno je na konferenciji za medije.

Nagradno natjecanje predstavili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, a kako je istaknuto, svrha natjecanja je podizanje svijesti i edukacija građana, posebno mladih, o obvezi izdavanja i primanja računa za kupljene robe i primljene usluge, kao i promoviranje elektroničkih usluga Porezne uprave.

Natjecanje se provodi isključivo putem mobilne aplikacije mPorezna, pravo sudjelovanja imaju svi punoljetni njezini korisnici, a u natjecanju se sudjeluje prijavom računa kroz tu aplikaciju, pri čemu se za jedan prijavljen račun ostvaruje jedan bod.

Nagradno natjecanje se provodi kroz šest mjesečnih kola, od srpnja do kraja prosinca ove godine, uz proglašenje sveukupnog pobjednika. Ukupni fond nagrada iznosi 80 tisuća eura, a dobitnici će biti natjecatelji s najvećim brojem prikupljenih bodova. Tako će se svaki mjesec za prvo mjesto dodijeliti pet tisuća eura, za drugo mjesto tri tisuće, a za treće mjesto dvije tisuća eura. Naposljetku, bit će proglašen i ukupni pobjednik kojem će pripasti 20 tisuća eura.

Sudionik može sudjelovati u određenom kolu na način da prijavi račune izdane isključivo u vremenskom razdoblju tog kola. Od istog izdavatelja računa može se prijaviti najviše jedan račun dnevno.

Račun moguće prijaviti i skeniranjem QR koda

Preduvjet za korištenje aplikacije mPorezna je posjedovanje pametnog telefona na kojem je aplikacija instalirana. Aplikacija se za Android uređaje može preuzeti i instalirati putem Google Play Storea, za iPhone uređaje na App Storeu, a za Huawei mobilne uređaje na App Gallery platformi.

Uvjet za aktivaciju aplikacije je posjedovanje vjerodajnice za autentifikaciju putem NIAS-a. 

Račun je moguće prijaviti skeniranjem QR koda na računu, kao i putem JIR-a (jedinstveni identifikator računa) ili ZKI-ja, (zaštitni kod izdavatelja računa), uz koje će se morati upisati i drugi podaci iz računa - datum i vrijeme izdavanja i ukupan iznos računa. 

Građani će moći prijaviti i neispravne račune te također ostvariti po jedan bod.

Fiskalna disciplina na dobroj razini

Ministar Primorac je ocijenio da je fiskalna disciplina u Hrvatskoj, u smislu efikasnosti naplate poreza, na dobroj razini, no promotrit će se kakve će učinke na naplatu poreznih prihoda imati i ovo nagradno natjecanje. "Cilj je, uz povećanje fiskalne discipline, tražiti i prostor za eventualna porezna rasterećenja u budućnosti", rekao je.

Napomenuo je da, ukoliko neki poduzetnik naplaćuje PDV od krajnjeg potrošača, a takav se račun ne fiskalizira, to znači da poduzetnik taj PDV zadržava za sebe. Između ostalog, igra se i pokreće jer su u Ministarstvu često suočeni s nezadovoljstvom pojedinih građana koji su utvrdili da računi koje su dobili nisu fiskalizirani, kazao je Primorac.

Prezentiran je i video spot kojim će se promovirati nagradno natjecanje, a vrijednost cijelog projekta je bila do 20 tisuća eura bez PDV-a, što je ocijenjeno "vrlo povoljnim".

Rast broja i vrijednosti fiskaliziranih računa

Na konferenciji za medije je istaknuto i da je od početka fiskalizacije do danas ukupno izdano 26,5 milijardi fiskaliziranih računa, a lanjski 14. kolovoza je dan s najviše izdanih računa, 10,43 milijuna.

Ravnatelj Porezne uprave Kutleša je kazao da je od početka godine prisutan trend rasta broja izdanih računa i njihove vrijednosti, bez obzira, kaže, što su neki najavljivali da će zbog neradnih nedjelja ti brojevi pasti. Broj izdanih računa je od početka godine tako gotovo 50 milijuna veći, dok je iznos fiskaliziranih računa skočio za 2,2 milijarde eura.

Više od šest tisuća građana dosad upisalo obveznice, u vrijednosti 154,5 milijuna eura

Ministar Primorac izvijestio je i da je državne obveznice do sada upisalo 6.209 građana, a ukupan iznos upisanih ponuda doseže 154,5 milijuna eura.

"Nadam se da će se uplatiti sve što je i upisano", rekao je.

Upitan da komentira ipak slabiji odaziv građana za upis državnih obveznica u odnosu na ranija izdanja obveznica i trezorskih zapisa te je li ih možda odbila trogodišnja ročnost obveznice, Primorac je rekao da se tu ne može govoriti u kategorijama "uspješno ili neuspješno". 

Uspješnim smatra to što je građanima omogućena infrastruktura za sudjelovanje u izdanjima državnih obveznica i trezorskih zapisa. 

Kazao je da je u ovom izdanju interes evidentno bio manji, no da se to nikako ne može tretirati kao podbačaj. Složio se da jednim dijelom razlog tomu može biti i ročnost, a tu je i činjenica da je do izdanja došlo praktički nepunih mjesec dana od prošlog izdanja trezorskih zapisa.

"Može biti više razloga, međutim, nema potrebe da bilo što tu komentiramo u smislu kako nam se svidio odaziv", ustvrdio je Primorac. 

Kada je riječ o financiranju države, kao i do sada na raspolaganju su joj institucionalni investitori, pa tako ono što ne upišu građani, bit će prepušteno njima, kazao je.

Najavio je da će vjerojatno već u rujnu građani opet imati priliku upisivati trezorske zapise.

Porezni sustav treba transformirati prema intenzivnijem oporezivanju nekretnina

Upitan o najavi uvođenja poreza na prazne stanove, Primorac je iznova pojasnio da postoji porez na kuće za odmor, a njime je obuhvaćena svaka građevina koja se koristi povremeno ili sezonski. Dakle, njime su obuhvaćene sve nekretnine osim onih u kojima je netko prijavljen i živi i onih koje su u trajnom najmu.

Morat će se i mijenjati ime ovog poreza te dodatno pojasniti da se ne odnosi samo na kuće te samo na kuće na moru, najavio je ministar, podsjetivši i da je od početka ove godine povećan i limit za utvrđivanje poreza na kuće za odmor na pet eura po kvadratu. 

Rekao je da porezni sustav treba doživjeti transformaciju prema intenzivnijem oporezivanju nekretnina, a manjem oporezivanju rada, no ta transformacija će biti postupna. 

"Mi porez na nekretnine imamo, no on nije u onakvom željenom obliku kakav bi mi htjeli da bude", kazao je Primorac, napomenuvši da je cilj da se porez obračunava s obzirom na vrijednost nekretnine, a ne njenu kvadraturu.

Izvor: Hina/Vlada Pisane vijesti