Očekuje se rast broja turista za 4 do 5 posto u 2006.

Slika /arhiva/wtotif

Broj turista diljem svijeta trebao bi u 2006. porasti od četiri do pet posto,  priopćila je Svjetska turistička organizacija (WTO), dodavši da je turizam ostvario snažan rast prošle godine unatoč prirodnim nepogodama i terorističkim napadima.

Ta organizacija sa sjedištem u Madridu priopćila je da je turizam, mjeren po međunarodnim dolascima, ostvario porast od 5,5 posto u 2005., na rekordnih 808 milijuna dolazaka. No brzina rasta oštro je usporila u odnosu na preklani ostvaren rast od 10 posto.

'Očekuje se nastavak postupnog usporavanja rasta', priopćila je Svjetska turistička organizacija. No, u svom izvješću je dodala je da će rast vjerojatno ostati iznad dugoročnog prosjeka od 4,1 posto, zahvaljujući snažnijem globalnom gospodarstvu i poboljšanim izgledima u Europi, posebice u Njemačkoj, domovini jedne od najvećih skupina globalnih turista.

Ipak, terorizam, visoke cijene nafte i ptičja gripa mogli bi još ugroziti turizam. 'Međutim, iskustva pokazuju da su teroristički napadi u zadnje vrijeme donekle ograničeni i kratkog vijeka. Putnici su u cjelini prihvatiti rizik i nisu ih spriječile vanjske prijetnje', priopćila je organizacija.

Prošle je godine turizam najbrže rastao u Africi, po stopi od 10 posto. Azija i Pacifik ostvarili su porast turizma za sedam posto, a Sjedinjene Države za osam  posto. (Hina)



Pisane vijesti