Objavljena brošura "50 projekata Sheme dodjele bespovratnih sredstava"

Slika /arhiva/mrrfeu_151105.jpg

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u brošuri "50 projekata Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu" daje kratak pregled tih 50 projekata, čija je ukupna ugovorena vrijednosti gotovo 650 milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva. 

Ministarstvo je, naime, objavilo brošuru s kratkim pregledom projekata iz sva četiri dosadašnja poziva provedena u okviru prve prioritetne osi Razvoj i unaprjeđenje regionalne infrastrukture i jačanje atraktivnosti regija Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013., financiranog sredstvima EU.

Brošura, objavljena na internetskim stranicama Ministarstva, na jednostavan i pregledan način opisuje projekte poslovne i turističke infrastrukture, čija ukupna ugovorena vrijednost iznosi 647,8 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Prema podacima iz same brošure, od toga EU sredstva iznose 492,2 milijuna kuna, a nacionalno sufinanciranje 155,6 milijuna kuna.

Provedba prvih 25 projekata iz prva dva poziva završila je 2012., odnosno, 2013., a provedba preostalih 25 poziva iz trećeg i četvrtog poziva još je u tijeku te se završetak njihove provedbe očekuje krajem ove, odnosno sredinom 2016. godine, navodi se u priopćenju.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u predgovoru brošure ističe kako je prvenstveni cilj Vlade osigurati ulaganjima iz EU fondova posao za što više hrvatskih građana, osnažiti gospodarstvo, smanjiti rizik od siromaštva i postići ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske.

"Pred vama je prikaz 50 projekata koji su doprinijeli ostvarenju tih ciljeva. Razvojem poslovne infrastrukture pružena je potpora poduzetnicima, povećana je konkurentnost gospodarstva, otvorena su nova radna mjesta, poboljšani su radni i životni uvjeti naših građana. Za razliku od pretpristupnih programa kroz koje je realiziran i najveći dio ovih projekata, ulaskom Hrvatske u EU znatno je povećan iznos sredstava koja su nam raspolaganju. U razdoblju 2014.-2020. imamo više od 80 milijardi kuna iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, uz oko 15 milijardi kuna nacionalnog sufinanciranja", naglašava Grčić, ističući kako je važno na najbolji mogući način iskoristiti sredstva iz EU fondova ulaganjima u ona područja koja će svim građanima u svim krajevima Hrvatske pružiti nove mogućnosti i poboljšati kvalitetu života.

(Hina)



Pisane vijesti