Objavljen novi Lonely Planet vodič o Hrvatskoj

Slika /arhiva/110414-LP_cro.jpg

Najpoznatiji turistički vodič na svijetu, Lonely Planet, svoje je izdanje za ožujak 2011. godine na 351 stranici u potpunosti posvetio Hrvatskoj.

Autori izdanja Lonely Planet „Croatia“, Anja Mutić i Iain Stewart, prenose vrijedne informacije i podatke prikupljene osobnim iskustvom putovanja svim dijelovima Lijepe naše, kroz tematski razrađen koncept ovog jednostavnog ali sveobuhvatnog turističkog vodiča.

Unutar ove knjige nalaze se 43 mape, 500 kafića i restorana te stotine odredišta za otkriti.

Rijedak spoj glamura i autentičnosti, gdje se plaže i sunce nadmeću za pažnju s kulturnim blagom, drevnom arhitekturom i dugovječnom narodnom tradicijom, misao je vodilja kojom autori čitatelju, uz ostale informacije, žele dočarati zašto je Hrvatska upravo „to“ odredište koje se mora posjetiti.

U prvom dijelu donose preporuke za planiranje putovanja poput korisnih informacija, klimatskih uvjeta po mjesecima kroz godinu, itinerere i upoznavanje s hrvatskim regijama popraćeno s pregršt fotografija.

Drugi dio vodiča posvećen je upoznavanju Hrvatske kroz njenu povijest, kulturu, ljude, običaje, prirodna bogatstva te umjetnost. Nastavljaju s 43 mape te detaljnim opisima i informacijama o pojedinim odredištima, te savjetima korisnim svakom turistu.

Posljednje poglavlje posvećeno je konkretnim kontaktima i uputama o gastronomiji, smještaju, restoranima, kinima i kazalištima, radnom vremenu javnih institucija, banaka, pošti te ostalim važnim turističkim informacijama, kako ih nazivaju „Uputama za preživljavanje“. Turisti dobivaju i osnove snalaženja na hrvatskom jeziku, te korisne fraze koje mogu zatrebati na svakom putovanju.

Knjiga nije samo obični turistički vodič prepun informacija, iako njima obiluje, nego prikaz osobnog doživljaja Hrvatske s objektivnim odmakom i nerijetko čak duhovitim pristupom u opisu pojedinih iskustava.

Lonely Planet Croatia dostupan je u tiskanom i on-line formatu, te se može nabaviti u knjižarama diljem svijeta na engleskom, talijanskom, francuskom i njemačkom jeziku, a od listopada 2011. godine i na portugalskom.



Pisane vijesti