​Objavljen natječaj za hrvatski paviljon na EXPO 2020 u Dubaiju

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/cro_full-of-life.png

Hrvatska turistička zajednica danas je objavila natječaj za odabir ponuditelja za izradu idejnog rješenja hrvatskog paviljona na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai. Na izložbi koja će trajati šest mjeseci, od 20. listopada 2020. do 10. travnja 2021. godine, Republika Hrvatska će biti jedna od 180 zemalja koje će promicati gospodarstvo i nacionalne komparativne prednosti na izložbi na kojoj se očekuje 25 milijuna posjetitelja. Natječaj je otvoren do 1. travnja 2019. godine do 12 sati.

Ministar turizma Gari Cappelli kojeg je Vlada RH imenovala nacionalnim povjerenikom za sudjelovanje Hrvatske na izložbi EXPO izjavio je: „Sudjelovanjem na predstojećoj izložbi 2020. u Dubaiju Hrvatska će imati priliku predstaviti svoje gospodarske, kulturne, turističke i druge potencijale i pokazati cijelom svijetu da i relativno mala zemlja kroz inovativnost i kreativnost može doprinijeti obogaćivanju svjetske riznice znanja. Upravo je zato Nacionalni odbor RH za Svjetsku izložbu EXPO odabrao temu Mobilnost uma kroz koju će se Hrvatska moći predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca koji su zbog želje za izazovima i otvorenosti prema novome, ponekad uz malo resursa, postigli svjetsku prepoznatljivost. Vjerujem da ćemo putem objavljenog natječaja pronaći ponuditelja koji će tu energiju hrvatskih umova najbolje pretočiti u idejno rješenje našeg paviljona.“

Paviljon za hrvatsko predstavljanje već je odabran u tematskom parku „Mobilnost“, a tema hrvatskog paviljona na EXPO 2020 Dubai je „Mobilnost uma“ (Mobility of the Mind). Ovim se natječajem pozivaju svi zainteresirani za ponudu najboljeg kreativnog i izvedbenog rješenja izgleda i sadržaja hrvatskog paviljona. Natječaj uz izradu idejnog rješenja uključuje i njegovu implementaciju, održavanje i deinstalaciju.

Za sve zainteresirane za Natječaj, dana 15. siječnja 2019. održat će se briefing za kojega se potrebno prijaviti elektronskom poštom do 4. siječnja 2019. godine na adresu marina.simun@htz.hr O mjestu i vremenu održavanja briefinga svi zainteresirani bit će obaviješteni elektronskom poštom.

Podsjećamo, Ministarstvo turizma zaduženo je od strane Vlade RH kao koordinacijsko tijelo za pripremu sudjelovanja Hrvatske na EXPO-u, jednom od najvećih globalnih, nekomercijalnih događaja od gospodarskog i kulturnog značenja. EXPO 2020 Dubai održat će se s temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ (Connecting Minds, Creating the Future), a očekuje se da će to biti najposjećenija izložba EXPO koja će okupiti više od 25 milijuna ljudi iz više od 180 zemalja te pružiti mogućnost pristupa tržištima Afrike, Azije, Europe, Amerike, odnosno pristup tržištima s ukupno 3,2 milijarde potrošača. Republika Hrvatska je od osamostaljenja sudjelovala na tri Svjetske izložbe (Hannover 2000., Aichi 2005. i Shangai 2010.), te na dvije od tri Međunarodne izložbe (Lisabon 1998. i Zaragoza 2008.).



Pisane vijesti