Obiteljski smještaj s više od 10 milijardi kuna prihoda godišnje

Slika /arhiva/P-H20151005002628.jpg

U Hrvatskoj je registrirano 67 tisuća iznajmljivača za smještaj turista koji raspolažu s oko pola milijuna kreveta te godišnje stvaraju više od deset milijardi kuna prihoda od turista, istaknuto je u utorak u Splitu na Forumu obiteljskog smještaja Splitsko-dalmatinske županije, organiziranog u sklopu Međunarodnog sajma gastronomije i turizma Adriatic Gastro Show.

"Oko 10,5 milijardi kuna godišnje ostaje u Hrvatskoj od turista koji borave u obiteljskom smještaju, a to su prihodi od smještaja, cestarine, goriva, parkiranja, prijevoza trajektima te kupnje u maloprodaji i konzumacije u ugostiteljskim objektima kao i bankovnih transakcija i provizija teleoperatera", kaže predsjednik Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nedo Pinezić.

Po njegovim riječima, godišnje u Hrvatskoj više od 3,5 milijuna turista boravi u obiteljskom smještaju, u prosjeku gotovo tjedan dana. Pinezić je naglasio kako za razvoj hrvatskog turizma postoji golem potencijal u novcu koji hrvatski građani deponiraju u bankama.

"Hrvatski građani imaju oko 180 milijardi kuna oročeno i deponirano u hrvatskim bankama, a to je privatni kapital koji se uz dobro osmišljene poticajne mjere može upotrijebiti i u turističke svrhe", rekao je Pinezić. 

Kao primjer dobro osmišljene poticajne mjere za korištenje privatnog kapitala u Hrvatskoj naveo je mjeru Ministarstva turizma s bespovratnim sredstvima za izgradnju bazena. (Hina)



Pisane vijesti