Obilježen dan Statuta Istarske županije

Slika /arhiva/P-H20160330000436.jpg

Svečanom sjednicom županijske Skupštine, održanom u Istarskoj sabornici u Poreču, u srijedu je obilježen Dan Statuta Istarske županije kao spomen na 30. ožujka 1994. godine, kada je usvojen županijski Statut kao temeljni dokument kojim je Istra istaknula svoj identitet i utvrdila vrijednosne temelje razvoja. Sjednici u Poreču kao izaslanik predsjednice Republike nazočio je ministar turizma Anton Kliman, koji je istaknuo kako je Istra uvijek imala veliku važnost u hrvatskoj svijesti i povijesti, pa tako i u proteklih četvrt stoljeća moderne hrvatske države tijekom kojega su Istrani, kazao je, u mnogo čemu bili predvodnici hrvatskog demokratskog i gospodarskog razvoja. Upravo zbog tih vrijednosti, ali i zemljopisnog položaja te prirodnih resursa i gospodarskih iskustava, smatra Kliman, i istarski turizam je predvodnik hrvatskoga turizma.

Svečanom sjednicom županijske Skupštine, održanom u Istarskoj sabornici u Poreču, u srijedu je obilježen Dan Statuta Istarske županije kao spomen na 30. ožujka 1994. godine, kada je usvojen županijski Statut kao temeljni dokument kojim je Istra istaknula svoj identitet i utvrdila vrijednosne temelje razvoja.

Sjednici u Poreču kao izaslanik predsjednice Republike nazočio je ministar turizma Anton Kliman, koji je istaknuo kako je Istra uvijek imala veliku važnost u hrvatskoj svijesti i povijesti, pa tako i u proteklih četvrt stoljeća moderne hrvatske države tijekom kojega su Istrani, kazao je, u mnogo čemu bili predvodnici hrvatskog demokratskog i gospodarskog razvoja.

Upravo zbog tih vrijednosti, ali i zemljopisnog položaja te prirodnih resursa i gospodarskih iskustava, smatra Kliman, i istarski turizam je predvodnik hrvatskoga turizma.

"Stoga Istarsku županiju s pravom ističemo kao primjer kada je riječ o poduzetničkom planiranju i provedbi razvojnih projekata, kada je riječ o otvorenosti i suradnji s drugim našim županijama te regijama izvan Hrvatske, kao i u razvoju demokracije, tolerancije, poštivanju ljudskih prava i promicanju prava manjina. U tome je Istra postavila ne samo hrvatske nego i europske standarde," rekao je ministar Kliman. Istra vrlo moderna i napredna ali istodobno vrlo tradicionalna kada je riječ o vjernosti baštini, njezinu čuvanju i promicanju, uključujući i vrednovanje antifašizma, rekao je.

"Vlada će stoga svesrdno ulagati u Istru, prije svega preko EU fondova i poticanjem privatnih investicija jer ima obvezu stvarati povoljno poduzetničko okružje i jamčiti sigurnost te nikada neće prepustiti Istru samoj sebi," poručio je Kliman dodavši kako se Vlada "neće voditi političkim i idejnim predrasudama nego suradničkom otvorenošću".

Obraćajući se brojnim gostima, uzvanicima i vijećnicima županijske Skupštine, istarski župan Valter Flego kazao je kako suživot i visoki demokratski standardi u Istri nemaju alternativu. To je, drži on, posebno važno naglasiti u kontekstu aktualnih zbivanja i ekstremističkih napada u srcu Europe.

"U tom nas neće poljuljati ni dnevnopolitička ideološka prepucavanja i jačanje ekstremne desnice u Hrvatskoj i Europi koji nas vraćaju u mračna razdoblja naše povijesti. Istri je to apsolutno neprihvatljivo i na nama je, stoga, velika odgovornost da nastavimo putem razvoja, mira i tolerancije, gradeći mostove suradnje i prijateljstva," zaključio je Flego.

Vijećnicima i gostima obratile su se i potpredsjednica Skupštine Istarske županije Tamara Brusich i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, koje su naglasile kako su upravo različitost, tolerancija i suživot vrijednosti koje povezuju te dvije županije. (Hina/FaH)



Pisane vijesti