Obavijest vlasnicima plovila i kamp-prikolica iz država EU-27 u Republici Hrvatskoj

Slika /arhiva/mint.jpg

Carinska uprava RH, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica zajednički su objavili letak/obavijest vlasnicima plovila i kamp prikolica o postupku reguliranja carinskog statusa plovila ili kamp-prikolica. Na stranicama Ministarstva turizma letak je dostupan ha hrvatskom i na engleskom jeziku. Podaci povezani s privremenim uvozom plovila od strane osoba s uobičajenim boravištem u državama članicama Europske unije, dostupni su na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku na mrežnim stranicama Carinske uprave. Državljani država EU-27, vlasnici kamp-prikolica koji su prije dana pristupanja RH Europskoj uniji u Republiku Hrvatsku privremeno uvezli svoje kamp-prikolice te ih smjestili u neki od ovlaštenih kampova pozvani su da se, ako to nisu prije učinili, jave carinskom uredu najbližem mjestu gdje se kamp-prikolica nalazi radi reguliranja carinskog statusa. 

Carinska uprava RH, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica zajednički su objavili letak/obavijest vlasnicima plovila i kamp prikolica o postupku reguliranja carinskog statusa plovila ili kamp-prikolica. Na stranicama Ministarstva turizma letak je dostupan ha hrvatskom i na engleskom jeziku.

Podaci povezani s privremenim uvozom plovila od strane osoba s uobičajenim boravištem u državama članicama Europske unije, dostupni su na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku na mrežnim stranicama Carinske uprave.

Državljani država EU-27, vlasnici kamp-prikolica koji su prije dana pristupanja RH Europskoj uniji u Republiku Hrvatsku privremeno uvezli svoje kamp-prikolice te ih smjestili u neki od ovlaštenih kampova pozvani su da se, ako to nisu prije učinili, jave carinskom uredu najbližem mjestu gdje se kamp-prikolica nalazi radi reguliranja carinskog statusa. 

Posjećamo, svi carinski postupci započeti u Republici Hrvatskoj prije 1. srpnja 2013. godine koji završavaju nakon pristupanja RH Europskoj uniji (kao što je npr. privremeni uvoz kamp-prikolica) moraju biti zaključeni pod uvjetima zakonodavstva Unije. U skladu s propisima EU-a vlasnici kamp-prikolica za koje još nije reguliran carinski status, moraju završiti postupak privremenog uvoza na jedan od triju mogućih načina: puštanje kamp-prikolica u slobodan promet, u postupku provoza T1 ponovno izvesti iz EU-a ili uputiti u drugu državu članicu uporabom postupka provoza T1.

Kamp-prikolice koje se uvoze u Republiku Hrvatsku nakon 1. srpnja 2013. koje imaju redovne registarske pločice država članica EU-a i pripadajuće isprave smatraju se robom Unije i u pravilu nisu predmet carinskog nadzora.

 

 



Pisane vijesti