NP Kornati želi europski certifikat o održivom turizmu

Slika /arhiva/P-FAH-H2276539.jpg

Javna ustanova Nacionalni park Kornati s dionicima zaštićenog područja, predstavnicima javnog i privatnog sektora te stanovnika potpisala je sporazume o suradnji na razvoju održivog turizma, što je bilo potrebno za nominaciju za europski certifikat o održivom turizmu, koji će s posljednjim danom ove veljače službeno dostaviti na ocjenjivanje EUROPARC Federaciji, izdavatelju tog certifikata.

Sporazum sa više od 30 dionika koji će zajedno s JU NP Kornati raditi na razvoju održivog turizma u tom zaštićenom parku potpisan je ovog tjedna u Murteru. Ravnatelj JU NP Kornati Robert Bobinac istaknuo da je zbog pripreme za taj certifikat, kojeg za sada u Hrvatskoj imaju samo parkovi prirode Medvednica i Lonjsko polje, park osnovao i Savjet za održivi turizam.

Time je ostvarena suradnja Javne ustanove s lokalnim stanovništvom i korisnicima, lokalnim malim poduzetnicima, OPG-ovima, turističkim zajednicama i udrugama koje su poslovno vezane za park, kao i s nevladinom organizacijom za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), ministarstvima zaštite okoliša i prirode te turizma, Šibensko-kninskom županijom te općinama Murter-Kornati i Tisno.

"Javna ustanova NP Kornati već je dio projekta Parkovi Dinarida, kroz koju WWF zaštićenim područjima koja ispunjavaju uvjete pruža podršku u certificiranju održivog turizma sukladno smjernicama EUROPARC Federacije-mreže europskih zaštićenih područja. To nije jednostavno dobiti, ali vjerujemo u dobar ishod te da će se i 'verifikatori' Europarca ovog ljeta tijekom posjete NP-u Kornati uvjeriti da ovo područje itekako zaslužuje taj prestižni certifikat", naglasio je Bobinac.

Vjeruje da će to unaprijediti njihovo poslovanje i upravljanje parkom, a Kornatima i zajednici omogućiti još bolje očuvanje vrijednosti okoliša i baštine, poboljšanje kvalitete života, kao i povećanje ekonomske i socijalne koristi od turizma uz poboljšanje kvalitete turističke ponude.

Nedavno su dovršili i Strategiju razvoja održivog turizma na Kornatima, što je također jedna od uvjeta za certifikat. "Održivi turizam na širem području NP Kornati doprinosi očuvanju i promociji prirodnih, kulturno-povijesnih i tradicijskih vrijednosti, aktivnom uključivanju lokalnih dionika u vrednovanje lokalnih resursa te dolasku većeg broja zadovoljnih posjetitelja što osigurava ekonomsku održivost zajednice", istaknuo je Bobinac.

Iduće godine novi centar za posjetitelje u Vruljama

Kazao je i da su prihodi JU NP Kornati stabilni unatoč teškoj gospodarskoj situaciji te da su prošle jeseni uspjeli početi s radovima na uređenju Posjetiteljskog centra u Vruljama, u tamošnjoj tzv. karauli, nekadašnjem odmaralištu dodijeljenom im na korištenje.

Sredstva za taj centar osiguralo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u sklopu projekta integracije u EU Natura 2000 (EU Natura 2000 Integration Project - NIP), a završetak radova se očekuje do travnja iduće godine, nakon čega će glavni objekt imati ukupno blizu 300 metara četvornih višenamjenskog prostora (suvenirnica, spremišta, dvorane za projekcije i izložbe, laboratorij, ronilački korpus i drugo) u kojem će održavati različite, većinom ekološke radionice.

Godišnje NP Park posjeti oko 13 tisuća individualnih plovila, imaju i više od 500 uplova turističkih brodova, na kojima je u prosjeku pet odnosno 50 osoba, što kad se zbroji dobiva se da taj NP godišnje posjeti oko 100 tisuća posjetitelja, od kojih je oko 80 posto stranih.

(Hina)



Pisane vijesti