Novi natječaji za nepovratna sredstva iz EU pretpristupnih fondova

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije objavila je danas kako će mali i srednji poduzetnici u drugoj polovici ove godine ponovo imati priliku prijaviti se za nepovratna sredstva iz EU pretpristupnih fondova, a na raspolaganju će im biti ukupan iznos od tri milijuna eura, dok je za znanstvene institute i visoka učilišta predviđeno 6,7 milijuna eura.

Ta je agencija objavila godišnji plan dodjele bespovratnih sredstava unutar programa IPA IIIC komponente - Regionalna konkurentnost za 2011. godinu. U okviru navedene komponente financiraju se projekti namijenjeni rješavanju razvojnih problema, osiguravanju modernog i odgovarajućeg okvira za suradnju poslovnog sektora i akademske zajednice te podupiranju razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Godišnjim planom predviđena je objava dvije sheme za dodjelu bespovratne pomoći - Investicijski fond za znanost i inovacije te Potpora jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva.

Cilj sheme Investicijski fond za znanost i inovacije je osigurati preduvjete za komercijalizaciju rezultata istraživanja i razvoja. Kroz ovu shemu dodjele bespovratne pomoći na raspolaganju će biti iznos od 6,7 milijuna eura. Na natječaju mogu sudjelovati znanstveni instituti i visoka učilišta, a njegova objava očekuje se u drugoj polovici ove godine.

Cilj sheme Potpora jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva je jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika poticanjem ulaganja u tehnologije i proizvodne metode koje promiču zeleno gospodarstvo, te jačanje razvojnih potencijala za nove i konkurentne proizvode u skladu s eko i drugim međunarodnim standardima.

Korisnicima će na raspolaganju biti iznos od tri milijuna eura, a visina pojedinačnih potpora kretat će se od 50.000 do 200.000 eura. Natječaj je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, a njegova objava predviđa se za treće tromjesečje 2011. (Hina)



Pisane vijesti