Nove atrakcije: Posjetiteljski centar kulturne rute "Putovima Frankopana"

Slika /arhiva/001-nova kraljevica_pc.jpg

Od petka  18. studenoga 2016. godine svoja je vrata otvorio posjetiteljski centar kulturne rute "Putovima Frankopana", inspirirane ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan. Smješten u jednoj od izvorno sačuvanih prostorija dvorca Nova Kraljevica, ovaj centar predstavlja prvu postaju povijesnog i kulturološkog putovanja koje poziva na istraživanje bogate materijalne i duhovne baštine Frankopana i Zrinskih.

Na otvorenju su bili nazočni zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, gradonačelnica Kraljevice Nada Turina-Đurić, voditelj projekta pročelnik odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić, članovi autorskog tima, brojni ugledni gosti i predstavnici lokalnih zajednica kulturne rute.

Projekt "Putovima Frankopana" započela je i uspješno vodi Primorsko-goranska županija s ciljem obnove i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, a želja je stvoriti mrežu inovativnih i visoko doživljajnih kulturnih i turističkih sadržaja utemeljenih na baštini Frankopana. Oni će profilirati kulturno-turističku ponudu, ali i potaknuti ekonomski boljitak malih sredina. Interpretacijski centri i manifestacije vezane uz rutu utjecat će na smanjenje sezonalnosti turističke i kulturne ponude te omogućiti lokalnom stanovništvu da putem svojih udruga i osobnih poduzetničkih projekata oplemenjuje život u zajednici.

Ruta Frankopana vodi kroz 17 kaštela i 3 sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskoga kotara. Počevši od Krka to su kaštel Gradec, kaštel u Krku i Franjevački samostan na Košljunu. Na području Vinodolske općine ruta nastavlja u kaštelima Grobnik, Trsat, kaštelu u Bakru, starom gradu Hreljinu i u starom gradu Zrinskih u Kraljevici, dvorcu Nova Kraljevica, kaštelima Drivenik te Grižane, pavlinskom samostanu u Crikvenici, kuli u Bribiru, kaštelu s kulom Kvadrac u Novom Vinodolskom i starom gradu Ledenice. Na području Gorskoga kotara nižu se dvorac Zrinskih u Čabru, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, dvorac Severin, dvorac Stara Sušica i Manastir Gomirje.

U posjetiteljskom centru Kraljevica, ovi su kulturni spomenici, zajedno s destinacijama u kojima se nalaze, povezani u suvremeni zemljovid bogate turističke mreže ispletene na ostavštini velikaške obitelji Frankopan. Središnji izložak posjetiteljskog centra je meandrirajući stol, instalacija koja posjetitelju omogućava uvid u glavne baštinske punktove rute; služeći se multimedijalnim jezikom, interpretacija se ovdje susreće s originalnim i začudnim umjetničkim animacijama i filmovima. Susret senzibiliteta suvremenih umjetnika sa snažnom povijesnom obiteljskom pričom od hrvatskoga i europskoga značaja čini posjet ovome centru nezaboravnim iskustvom, kao poticaj za nastavak istraživanja kulturne rute "Putovima Frankopana".

Posjetiteljski centar rezultat je rada autorskog tima (arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine; autorice koncepta stalne izložbe, razvoja sadržaja i interpretacijskih tekstova Dragane Lucije Ratković Aydemir i Ive Klarić iz tvrtke Muze d.o.o.; autora koncepta umjetničkih animacija Ane Hušman i Ivana Marušića Klifa; autora vizualnog identiteta i likovnog postava Mile Marine Burger i Andreja Filetina iz studija Filburg; autora fotografija Domagoja Blaževića; autora glazbene instalacije Ivana Marušića Klifa), uz suradnju s mnogobrojnim stručnjacima iz područja konzervatorstva, restauratorstva, graditeljstva, kulture, povijesti, turizma i drugih.

Centar će u zimskom razdoblju biti otvoren od ponedjeljka do petka, od 10 do 20 sati, dok će subotom i nedjeljom raditi od 10 do 18 sati. Osim u samome centru, o svim sadržajima kulturne rute "Putovima Frankopana" te o životu te velikaške obitelji posjetitelji se mogu informirati i na internetskoj stranici rute (www.frankopani.eu), na društvenim mrežama (Facebook i Instagram), a izrađena je i posebna mobilna aplikacija koja korisnike upućuje na sve točke rute te daje potrebne informacije o njezinom sadržaju.

U uređenje Posjetiteljskog centra ukupno je uloženo 2,6 milijuna kuna, od čega su 85 posto, ili 2,2 milijuna kuna iz fondova Europske unije, a 15 posto tj. 400.000,00 kuna iz Primorsko-goranske županije. Osim složenih građevinskih radova i uređenja tri uglovne kule dvorca Nova Kraljevica prema konzervatorskim uputama, izrađen je projekt unutrašnjeg uređenja posjetiteljskoga centra, osmišljen vizualni identitet kulturne rute "Putovima Frankopana", izrađena web-stranica, mobilna aplikacija, tekstualni i promotivni materijal, plan interpretacije i prezentacije, video sadržaji i foto materijal te glazbena instalacija za posjetiteljski centar. 

Autorski doprinos ovom projektu, u području muzeološke interpretacije i razvoja sadržaja, dao je tim iz tvrtke Muze d.o.o. iz Zagreba. Povezujući znanja iz područja interpretacije kulture i prirode, zaštite kulturnih dobara i muzeologije, kulturnih politika i kulturnog turizma s vještinama kulturnog i baštinskog menadžmenta, ova tvrtka od svog osnutka 2005. godine djeluju kao stručni suradnik i konzultant u više od 50 raznovrsnih projekata planiranja, oblikovanja, izrade dokumentacije, izgradnje ili uređenja infrastrukture za interpretaciju baštine poput interpretacijskih centara, muzeja, kulturnih i tematskih ruta, parkovnih atrakcija i tematskih igrališta te kreiranja cjelovitih identiteta destinacija i mikrodestinacija temeljenih na interpretaciji baštine i njezinoj prezentaciji na inovativan i kreativan način.

Istaknutiji realizirani projekti tvrtke Muze d.o.o. u Republici Hrvatskoj su: centar za posjetitelje "Ivanina kuća bajke" u Ogulinu, prijemni centar "Mali Sakadaš" Parka prirode Kopački rit, posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice" u Nacionalnom parku Paklenica.

Za te su projekte kreirana cjelovita muzeološka rješenja stalnih izložbi s interpretacijskim planovima, razrađeni interpretacijski tekstovi te je upravljano provedbom razvoja sadržaja. Godine 2014. izložba centra za posjetitelje "Ivanina kuća bajke" proglašena je od strane Hrvatskoga muzejskog vijeća najboljom u Hrvatskoj, a 2015. godine nominirana je za EMYA, europsku muzejsku nagradu. (Muze d.o.o. ; foto: Domagoj Blažević)



Pisane vijesti