Nik Račić, direktor Hrvatskog kongresnog i insentiv ureda Hrvatske turističke zajednice izabran za predsjednika Skål Internationala

Slika /arhiva/091113-nik-racic-w.jpg

Direktor Hrvatskog kongresnog i insentiv ureda Hrvatske turističke zajednice Mr. sc. Nik Račić izabran je, na 70. svjetskom Skål kongresu u Budimpešti, za predsjednika Skål Internationala, najvažnije svjetske organizacije turističkih menadžera.

Izbor Nika Račića za predsjednika Skål Internationala je ujedno i priznanje za njegov dugogodišnji uspješan rad na razvoju hrvatskog i međunarodnog turizma, tijekom kojega je bio i predsjednik organizacijskog odbora spomenutog kongresa u Hrvatskoj. To veliko priznanje Račiću ima posebnu težinu budući je za predsjednika izabran tajnim glasovanjem predstavnika 1000 delegata sa svih pet kontinenata, a u konkurenciji s predstavnikom iz Australije. Ovaj izbor je posebno važan budući da je Australija na kongresu bila zastupljena s 170 delegata, a samo grad Sidney ima tri kluba. Tako je Račić od ukupno 266 elektorskih glasova klubova dobio 235, a funkciju predsjednika u skladu sa statutom Skål Internationala obavljat će godinu dana.

Skål International osnovan je 1934. godine u Parizu i danas djeluje kroz 500 klubova u 90 zemalja s više od 20.000 članova – turističkih menadžera. Skål International je jedinstvena svjetska organizacija budući okuplja menadžere iz svih sektora turističke djelatnosti (DMC-e, hotelijere, prijevoznike, turističke agencije, turoperatore, itd.). Osnovni principi djelovanja Skål Internationala su razvijanje poslovnih odnosa i prijateljstva među članovima, promicanje i podrška održivom i odgovornom turističkom razvoju te unapređenje kvalitete u turizmu.

Skål International je član i potpredsjednik poslovnog vijeća UNWTO-a (United Nations World Tourism Organization), a također član radne skupine o sprečavanju iskorištavanja djece u turizmu i član je Upravnog odbora Kodeksa ponašanja sastavljenog kao rezultat rada spomenute grupe. Generalni sekretarijat Skål Internationala smješten je u Torremolinosu u Španjolskoj.

Hrvatska ima dva Skål kluba, u Dubrovniku i Zagrebu, a bila je domaćin izvrsno organiziranog 66. svjetskog Skål kongresa 2005. godine, koji je ostao u pamćenju sudionicima kongresa budući se održavao u dva grada, službeni dio u Zagrebu, a završna svečanost u Dubrovniku. U ovim još uvijek teškim godinama za svjetski turizam, preko svoje funkcije, Nik Račić će kao predsjednik Skål Internationala biti pravi ambasador hrvatskog turizma i promicati ga diljem svijeta.


Pisane vijesti