Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskog rezultata

Slika /AA_2018_b-fotke/ilustracije/zoran_jelaca_w043.jpg

Nautički sektor u Hrvatskoj u srpnju je ostvario 75 posto lanjskog rezultata u tom mjesecu, priopćila je u srijedu Hrvatska gospodarska komora (HGK). Kako sezona odmiče, hrvatska nautika bilježi sve bolje rezultate, naročito u proteklom srpnju. 

Isključe li se podaci o mini kruzerima, ukupan pad od početka godine iznosi 59 posto, dok je u sedmom mjesecu iznosio samo 25 posto, kaže se u HGK-ovom priopćenju.

Predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter Hrvatske gospodarske komore Paško Klisović, ističe promjene u strukturi gostiju, pa su tako po njegovim riječima na području Šibenika praktički nestali Amerikanci, Englezi, Francuzi i Skandinavci, ali je zato znatno više Hrvata, Slovenaca, Austrijanaca i Nijemaca.

"Sjeverni Jadran ima najmanji gubitak, a što idemo južnije to je stanje teže. Dubrovnik je totalno odsječen. Tu je opet isti nazivnik – avioni", kaže Klisović.

Prema podacima HGK, ukupan broj charter gostiju pao je za 65 posto, tako da je Hrvatsku u prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo 112.810 "čarteraša", dok je u istom razdoblju lani ta brojka iznosila 317.700.

Pritom je pad u sjevernijim marinama poput Punta ili Marine Verude na razini od 54 posto, dok Dubrovnik ili Agana imaju pad od 85 posto. Srednja Dalmacija (Šibenik i Zadar) drže sa na 45 posto lanjskog prometa.

Od početka godine do 30. srpnja evidentirano je 28.400 stranih jahti i brodica, što je 67 posto u odnosu na isto razdoblje lani (42.700). Kod jahti duljih od 20 metara ostvareni su bolji rezultati – 669 dolazaka u 2020. godini, što je 83 posto u odnosu na 2019. kada je evidentirano 780 dolazaka takvih jahti.

S druge strane, mali brodovi za višednevna kružna putovanja su u prvih sedam mjeseci 2019. godine imali 48.587, a u 2020. godini samo 2.690 gostiju, što je pad od gotovo 95 posto.

Što se razvoja situacija do kraja sezone tiče, Klisović je oprezno optimističan.

"Najave za kolovoz i jesen su prihvatljive, ne bude li više situacija kao s Nizozemcima koji su nas stavili na narančastu listu. Sve je to u kategoriji pada, ali je sigurno bolje nego što smo se pribojavali", zaključio je. (Hina)

Pisane vijesti