Natjecanje u orijentacijskom trčanju „Kvarner bay challenge“

Slika /arhiva/kvarnerbay_chall-beli.jpg

Drugo izdanje natjecanja u orijentacijskom trčanju „Kvarner bay challenge“ ove će se godine održati od 28. veljače do 1. ožujka u šumama Tramuntane, na sjevernoj strani otoka Cresa.

Ideju o orijentacijskom trčanju na Cresu, organizator Ivan Nagy dobio je još prije petnaestak godina za prvog boravka na ovom dijelu otoka, u mjestu Beli te je potom i ostvario u veljači prole godine.

Veliki dio područja Tramuntane vrlo je primjeren za orijentacijsko trčanje, što zbog izuzetno zanimljivog reljefa, što zbog dobre prohodnosti, ali i činjenice da se u toj šumi moguće baviti ovim sportom i ljeti i zimi, ističe Nagy.

Prvo natjecanje u orijentacijskom trčanju, održano 22. i 23. veljače prošle godine, imalo je 152 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Rusije, koji su se natjecali u 17 različitih skupina, od najmlađih do 10 godina, do veterana starijih od 55 godina. Staze su bile prilagođene dobi, fizičkoj spremi i orijentacijskom znanju, od najkraće u dužini od 1500 do najduže 7500 metara. Pozitivni komentari sudionika organizatorima su bili motiv da u 2015. godini organiziraju dvije višednevne utrke u okolici Belog - jednu u veljači i drugu u kolovozu. Prošlogodišnja utrka rezultat je suradnje OK Torpedo iz Rijeke i slovenske udruge za razvoj orijentacijskog sporta DROT, a uvelike je pomogla i lokalna udruga (LAG) Volim Beli i obitelji Malatestinić i Bortulin.

Za razvoj orijentacijskog trčanja na Cresu potrebno je povećati postojeću kartu i izraditi nove na drugim dijelovima otoka. Kad se izradi kritična kvadratura karata moguće je očekivati prve goste na trening kampovima koji najčešće traju od pet do sedam dana, a organiziraju ih klubovi s po 20 do 40 sudionika i to uglavnom u pred i posezoni. 

Orijentacijsko trčanje je sport u kojem natjecatelj mora u što kraćem vremenu obići sve kontrolne točke u zadanom redoslijedu. Kontrolne točke su ucrtane na posebnim zemljovidima koji se izrađuju specifično za potrebe tog sporta. Svaki natjecatelj je opremljen elektroničkim čipom kojim na svakoj kontrolnoj točki ovjerava svoju prisutnost. Nakon dolaska u cilj, računalom se provjerava čip natjecatelja odnosno je li doista obišao sve točke u pravom redoslijedu. Osim karte jedino dozvoljeno pomagalo je klasični kompas.



Najave