Najbolje turističko ljeto po prihodima

Slika /2022_photo_ilustrac/211231-ilustracija.png

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci 2021. godine prihodi od stranih turista iznosili su 8 milijardi i 268 milijuna eura što predstavlja rast od 90 posto prihoda ostvarenih tijekom istog razdoblja 2020. godine, odnosno prihodovano je 3 milijarde i 929 milijuna eura više. U odnosu na prvih devet mjeseci 2019. ostvareno je 88 posto prihoda ostvarenih u toj godini.

U trećem tromjesečju, odnosno tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2021. godine, prihodi od stranih turista iznosili su 6 milijardi i 775 milijuna eura, što predstavlja rast od 100 posto prihoda ostvarenih tijekom istog razdoblja 2020. godine, odnosno prihodovano je 3 milijarde i 386 milijuna eura više.

U odnosu na treće tromjesečje 2019. godine, ostvaren je rast prihoda od 2 posto, odnosno prihodovano je 148 milijuna eura više negoli tada (u trećem tromjesečju 2019. godine prihodovano je 6 milijardi i 627 milijuna eura).
 
„Čestitam svim turističkim djelatnicima i cijelom sektoru na odlično odrađenoj turističkoj godini. Ne samo što smo u ovoj turističkoj godini po prihodima blizu 2019. godini, već su i tijekom ljetnih mjeseci ostvareni dosad najbolji rezultati. Naime, s gotovo 6,8 milijardi eura prihoda od stranih turista, ovo ljeto dosad je najuspješnije turističko ljeto u Hrvatskoj i na to možemo svi biti ponosni. Međutim, pred nama je još jedna izazovna godina u kojoj će cijepljenje imati jako veliku ulogu i zato ne smijemo u tom segmentu zaostajati za ostalim mediteranskim zemljama. Hrvatska je tijekom 2021. godine izgradila imidž sigurne destinacije i na tome moramo nastaviti raditi. Vjerujem kako ćemo u turističkom sektoru opet imati odgovornog partnera kao i 2021. godine kada su baš turistički djelatnici bili predvodnici u cijepljenju. Strateški ćemo se fokusirati na održivost u svim segmentima našeg razvoja, želimo jačati našu prepoznatljivost po kvalitetnoj i raznolikoj cjelogodišnjoj ponudi, čime možemo osigurati dugoročan uspjeh hrvatskog turizma“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac uz čestitke i najbolje želje za uspješnu i zdravu 2022. godinu.

Priopćenja