Najavljeno jubilarno, deseto izdanje trekking utrke Škraping

Slika /arhiva/15_skraping_tkon.jpg

Danas je u prostorijama Zadarske županije najavljeno jubilarno, deseto izdanje popularne trekking utrke Škraping 2015. koja će se održati 7. ožujka ove godine na otoku Pašmanu sa startom u Tkonu.

Očekuje se sudjelovanje više od 1000 natjecatelja i najmanje 500 posjetitelja, gostiju, izlagača Sajma otočnih proizvoda, uzvanika i predstavnika medija, sveukupno više od 1500 ljudi na dan održavanja utrke. Sportski direktor utrke Škraping Tkon - otok Pašman 2015. prvi put je Stipe Božić, poznati alpinist i putopisac, dugogodišnji prijatelj Škrapinga i zaljubljenik u pašmanske škrape.

Župan Zadarske županije Stipe Zrilić istaknuo je značenje Škrapinga za čitavu Zadarsku županiju i Hrvatsku, a nazočnima su se obratili i pročelnik za Upravni odjel za more i turizam Krešimir Laštro i direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.

Osim glavnog događanja, utrke Škraping 7. ožujka 2015. godine, cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događanja: edukativna predavanja, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i slično.

Cilj Škraping utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima i podizanje ekološko-sportske svijesti.

U nedjelju, 8. ožujka, održat će se dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Jubilarni Škraping imat će humanitarni karakter, a dio sredstava uplatit će se za potrebe Udruge Down sindrom Zadarske županije.

Kao priznanje kvaliteti projekta, Škraping je 2010. godine dobio prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Ove godine Škraping je dobio posebno priznanje od Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije za unapređenje turističke ponude zadarskih otoka.

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP -Hrvatski otočni proizvod. Na Sajmu otočnih proizvoda očekujemo dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači s otoka Pašmana dosad su osvojili 15 oznaka HOP, od čega iz Tkona devet nositelja. U sklopu održavanja Sajma otočnih proizvoda, odabrat će se i najbolji Tkonski suvenir u suradnji s Hrvatskom udrugom kreativnih amatera - HUKA.

Škraping je jedinstvena međunarodna trekking utrka po oštrom otočnom kamenju i ubraja se u ekstremne sportove. Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su njezine karakteristike. Prvi Škraping održan je 2006. na otoku Pašmanu, a idejni je začetnik Josip Tomić, atletski stručnjak.

Utrka je podijeljena u tri kategorije: Ultra (oko 40 km) - namijenjena iskusnim sportašima; Light (oko 20 km) - upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti, tu je i Đir - nekoliko kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku. Škraping je službeno dio Treking lige.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih zemalja i na taj način neposredno promoviraju otoke i Hrvatsku u cjelini. Ugostit ćemo sportaše koji će sudjelovati u utrci i članove njihovih obitelji. Svake godine u zahtjevnom programu sudjeluje više od tisuću natjecatelja, posjetitelja, novinara i drugih sudionika. Na posljednjem Škrapingu, održanom 8. ožujka 2014. godine, sudjelovalo je 1000 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva: Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije, Njemačke, Švedske, Srbije i drugih zemalja.

Glavni generalni sponzor manifestacije Škraping je tvrtka Ilirija d.d. iz Biograda, a organizatori su: JKU „Prvenj“, Općina i TZ Tkon.



Pisane vijesti