Najavljene riječke gastro čarolije od smokava i liganja

Slika /arhiva/290816_RG_SiL1.JPG

Sladokuscima najzanimljiviji dani u godini, Ri gastro dani, krajem kolovoza i početkom rujna ponudit će nam maštovite menije u slavu dvije namirnice – smokve i lignje. Tjedan smokava počinje 30. kolovoza i traje do 6. rujna, a odmah nakon toga sljubljuje se s Tjednom liganja koji će na menijima ostati od 6. do 13. rujna.

Domaćin predstavljanja ovosezonskog Ri gastra bio je Bistro pizzeria „Maslina na zelenom trgu“ na čijoj su terasi Tjedan smokava i Tjedan liganja predstavili direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, voditelj Bistro pizzerie „Maslina na Zelenom trgu“ Matija Benić uz glavnog kuhara Dušana Džimbega, direktorica restorana „La Rose“ Suzana Jovičić uz glavnog kuhara Emila Kovačića te koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana Babić Tomić.

Nakon malog „godišnjeg odmora“ tijekom ljeta, Ri gastro nam se vraća s još jednom finom pričom, ovoga puta posvećenoj smokvama. Ovo rajsko voće, latinskog naziva Ficus carica, spada u najstarije kultivirane voćke, a uz maslinu i vinovu lozu najzastupljenija je biljka na Mediteranu. Ona je potvrda ekološki zdravog okruženja, jer samo u takvome uspijeva, otporna je na vremenske neprilike i odlikuje se prirodnim svojstvima za visoku i redovitu rodnost, pa je u narodu smatrana simbolom plodnosti i obilja. A obilje je ono što će nas u tih tjedan dana posvećenih smokvi čekati u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice, sve sa željom da se očuva tradicija prehrane naših starih i pokuša vratiti na jelovnike domaćinstava i restorana.

Sljedeća gastro-priča je ona o lignji. Domaće priobalno stanovništvo lignje lovi većinom u jesensko-zimskom razdoblju, iako ih je tada manje ali su neusporedivo veće i ukusnije od ljetnih. Uz to, svježa lignja vrlo je zdrava, obiluje visokokvalitetnim bjelančevinama i mastima, te ostalim vrijednim mikronutrijentima. Lignja je nezaobilazan dio mediteranskog kulinarstva, s brojnim načinima pripreme, od sirove i na žaru do pirjane i pržene, a svojim oblikom pogodna je i za punjenje.

U Ri gastro – Tjednu smokava / Tjednu liganja sudjeluju: Bistro A modo mio, Restoran Aerosteak, Bistro Conca d'Oro, Bistro La Rose, À la carte Restaurant Kamov, Konoba Blato, Konoba Feral, Konoba Nebuloza, Konoba Na kantunu, Restaurant Molo longo, Bistro pizzeria Maslina na zelenom trgu, Restoran hotela Continental, Bar Bar, Belgian Beer Café - Brasserie As, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Morčić, Konoba Tarsa, Bistro Placa 51, Bistro Mornar, Restoran Porto Grillo, Konoba Borik, Bistro slastičarna Cukerin, Ebba's Cuisine, Gelateria Corso, Restoran Ronjgi, Bistro Kostrenka, Ristorante Spagho i Cacao Coffe & Sweets Bar.



Pisane vijesti