Najavljena europska međuparlamentarna konferencija „Izazovi održivog turizma: promocija kulturne baštine i zaštita okoliša“

Slika /arhiva/140904_gbr_sabor1.jpg

Prva Europska međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu održat će se od 10. do 13. rujna u Zagrebu i Malom Lošinju, u organizaciji Hrvatskog sabora, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richembergh.

Za konferenciju, pod nazivom "Izazovi održivog turizma: promocija kulturne baštine i zaštita okoliša", do sada je registrirano 120 sudionika iz 24 zemlje (23 europske zemlje i Maroko), kazao je Beus Richembergh. Prvi dio konferencije održat će se 10. i 11. rujna u Saboru RH u Zagrebu, a drugi dio 12. i 13. rujna u Malom Lošinju.

Beus Richembergh izrazio je zadovoljstvo što je već jedan nacionalni parlament izrazio želju da iduće godine bude domaćin druge ovakve konferencije, jer je i želja organizatora bila da se konferencija održava jednom godišnje u jednoj od zemalja EU. Rekao je i kako će organizacija konferencije najmanje opteretiti proračun Hrvatskog sabora jer troškove puta i smještaja za sudionike snose njihove nacionalne organizacije, odnosno parlamenti.

Konferencija će naglasiti ulogu turizma u razvoju nacionalnih ekonomija, potrebu stalnog jačanja koncepta održivoga turizma kao i afirmaciju konkretne prakse u odgovornom korištenju kulturne baštine i zaštite okoliša kao dijelovima toga koncepta.

Hrvatska će predstaviti nekoliko primjera dobre prakse na Lošinju, poput muzeja Apoksiomena, zaštite morskog okoliša i ugroženih vrsta te promocije otoka kao destinacije kulturnog i zdravstvenog turizma.

Upitan kako ocjenjuje stanje u Hrvatskoj što se tiče održivog turizma, predsjednik saborskog Odbora za turizam je rekao kako smo, nakon faze u kojoj je ideja rasta bila dominantna (70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća), sada suočeni s fazom unaprjeđenjem kvalitete onoga što imamo.

Pokazalo se da posljednjih 30-tak godina razvoj turističke infrastrukture nije bio strateški posložen i da se dogodila i devastacija prostora na nekim mjestima. Zato je važno što je Strategija razvoja turizma u nekim stvarima bolna, ali vrlo objektivna. Ukazuje da ne idemo u greške koje su počinili neki naši takmaci na Mediteranu već da stalno podižemo kvalitetu usluge i ciljano razvijamo one vrste sadržaja koje nam nedostaju, kaže Beus Richembergh. Dodaje i kako ga veseli kada dolaze dobre turističke brojke, ali brojka kojom svi barataju - visoki udio u BDP-u, nikoga ne smije radovati. To je uvijek loša vijest. Ne zbog turizma, nego zbog općeg gospodarstva, kazao je.

Volio bih da je turizam 50 posto jači, ali da je ispod 10 posto BDP-a, jer bi to svjedočilo da je hrvatsko gospodarstvo jako, propulzivno, otvoreno prema svjetskom tržištu, izvozno orijentirano i da proizvodi novu vrijednost više nego je sada slučaj. Ali, ako je činjenica da je turizam ovog časa najzdraviji dio gospodarstva, ne smije se učiniti niti jedan krivi korak da se to ne ugrozi, istaknuo je Beus Richembergh. (Hina)



Pisane vijesti