Nagrada Europska destinacija izvrsnosti dodijeljena gradu Ninu

Slika /arhiva/100927-nin1w.jpg

Potpredsjednik Europske komisije Antonio Tajani uručio je u ponedjeljak navečer u Bruxellesu na svečanosti u povodu Europskog dana turizma nagrade "Europska destinacija izvrsnosti" (EDEN), a među dobitnicima je i hrvatski grad Nin.

"Ovom nagradom Nin je ušao u obitelj koju čini 25 europskih turističkih odredišta i to je ogromna promidžba koju Nin nikada ne bi mogao samostalno ostvariti", izjavila je direktorica turističke zajednice Nina Marija Dejanović.

Nin je, po odluci Hrvatske turističke zajednice, ovogodišnji nacionalni pobjednik u Hrvatskoj u natjecanju za nagradu "Europska destinacija izvrsnosti" (EDEN), a ovogodišnja tema natjecanja bila je "Turizam uz vode".

Nin je pobijedio u oštroj konkurenciji, a u najuži izbor za ovogodišnju nagradu EDEN ušlo je pet odredišta - Fužine, Ilok, Karlovac, otok Krapanj a pobjedu je odnio povijesni hrvatski kraljevski grad Nin.

"Promotivni štand Hrvatske turističke zajednice na kojoj se predstavlja grad Nin iznimno hvale svi sudionici i posjetitelji na svečanosti, i to nam je također veliko priznanje", rekla je Dejanović.

S ciljem stvaranja europske mreže najljepših mjesta održivog turizma, Europska unija pokrenula je 2005. projekt EDEN za izbor europskih destinacija izvrsnosti u kojem se ravnopravno s članicama Europske unije kao zemlja kandidat natječe i Hrvatska.

Prvi nacionalni pobjednik EDEN-a o temi "Turistička destinacija na ruralnom području" bio je Sveti Martin na Muri, zatim Đurđevac - grad Picoka - "Turizam i lokalna nematerijalna baština", dok je prošlogodišnji pobjednik o temi "Turizam i zaštićena područja" bio nacionalni park Sjeverni Velebit. Ovogodišnji izbor temelji se na temi "Turizam uz vode". (Hina)


Pisane vijesti