Na ZV-u otvoreni sajmovi Nautika, CroTOUR, Hotel&gastroteh i INGA

Slika /arhiva/130213-nautika-zv.jpg

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas su otvoreni sajmovi Nautika, CroTOUR, Hotel&Gastroteh i INGA, koji su okupili 455 izlagača iz Hrvatske i 29 zemalja svijeta.

Zagrebački sajam nautike i sajam turizma CroTOUR održavaju se od 13. do 17. veljače, a sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija INGA i sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa Hotel&Gastroteh počinju dan kasnije, 14. veljače i završavaju dan ranije, 16. veljače.

Sajmove je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je istaknuo da se na ova četiri sajma može vidjeti što hrvatske tvrtke, odnosno ugostiteljstvo, nautički i turistički sektor mogu ponuditi. Oni nude i kvalitetu i sadržaj, a to je ono što i Vlada želi da se potiče. Maras je naglasio i da je Vlada donijela niz mjera kojima su omogućeni povoljniji i konkurentniji uvjeti za razvoj svih turističkih djelatnosti pa je tako sredinom prošle godine ukinut poseban porez na brodice i jahte, koji je nanosio veliku štetu malim brodogradilištima specijaliziranim za proizvodnju takvih plovila, a smanjene su i naknade za registraciju plovila i jahti. Također, od početka ove godine stopa PDV-a na ugostiteljske usluge smanjena je na 10 posto.

Naglasivši važnost turizma za hrvatsko gospodarstvu, Maras je kazao kako očekuje da će se ostvariti ciljevi iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, koja do te godine predviđa 7 milijardi eura novih investicija, povećanje ukupnih prihoda od turizma na 14 milijardi eura, uz otvaranje 30.000 novih radnih mjesta, kao i da se Hrvatska uvrsti među 20 turistički najkonkurentnijih zemalja svijeta. U realizaciji tih i drugih planiranih ciljeva značajnu ulogu će imati male i srednje tvrtke, kazao je Maras napominjući kako je obrtništvo među ključnim prioritetima gospodarske politike ne samo u turizmu već u cjelokupnom gospodarstvu.

Tradicionalno jedan od jačih sajmova ZV-a, nautički, i ove će godine, ponuditi nekoliko premijera i pretpremijera brodova i drugih plovila domaće proizvodnje, kao i noviteta u opremi za nautiku i ronjenje. Bit će izloženo više od sto plovila. Taj je sajam, kako je istaknuto, važna promocija hrvatske male brodogradnje koja je jedna od najpogođenijih grana uslijed krize.

Turistički sajam CroTOUR ove je godine više fokusiran na kontinentalni turizam i produljenje sezone, a kao i svake predstavit će i aktualnu turističku ponudu za ovu godinu. U sklopu tog sajma održat će se i festival nematerijalne baštine nacionalnih manjina koji će pod nazivom "Svi zaJedno u EU" okupiti oko 500 sudionika iz cijele Hrvatske.

Sajmovi Hotel&Gastroteh i INGA predstavit će proizvođače i distributere opreme za čuvanje i pripremu hrane i pića te inovacije u gastronomiji. (Hina)Pisane vijesti