Na Makarskoj rivijeri lani 4,9 milijuna noćenja

Slika /arhiva/makar-rivijera.jpg

Makarska rivijera bilježi nove i vrlo kvalitetne rezultate turističkog poslovanja. Turističko područje od Brela do općine Gradac je u 2013. godini posjetilo 714.185 domaćih i stranih gostiju koji su ostvarili 4.901.383 turistička noćenja, što je 8 posto više dolazaka gostiju u odnosu prema godini prije, a registriranih noćenja bilo je 6 posto više.

Prema podacima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i turističkih ureda s Makarskog primorje koji inače nisu obuhvatili područlje nautike, u ljetovalištima podno Biokova prošle je godine boravilo 667.979 stranih gostiju, ili 7 posto više nego 2012. godine, a ostvarili su 4.647.349 noćenja, što je 6 posto više od ,,učinka,, zabilježenog godinu dana ranije.

Domaćih je gostiju na Makarskom primorju bilo neočekivano više nego godinu dana ranije, jer se prethodnih godina bilježio pad broja turista iz naše zemlje u noćenjima i dolascima Naime, njih 46.206 ostvarilo je lani 254.034 noćenja što je 14 posto više u broju registriranih dolazaka i 3 posto više u noćenjima.

Najbrojniji turisti Makarske rivijere prošle su godine bili Česi, zatim slijede Poljaci, Nijemci, gosti iz BiH, Slovaci i drugi. Po broju gostiju i ostvarenih noćenja vodi Makarska s više od lanjskih rekordnih milijun turističkih noćenja, a zatim slijede općina Baška Voda s 860.362 noćenja, u Tučepima zabilježeno je 574.111, Gradacu 564.413 noćenja, nakon čega slijede Podgora, Brela, Živogošče, Igrane i Drvenik.

Turistički promet u dolascima gostiju na Makarsko primorje čini 35 posto od ukupno 2.064.970 turista koji su posjetili Splitsko-dalmatinsku županiju, a Makarska rivijera bilježi 40,7 posto od ukupno 12.042.326 noćenja ostvarenih prošle godine u toj županiji.

Hotelijeri zadovoljni lanjskom turističkom godinom ističu kako je unatoč manjim "potresima" zabilježenim na turističkim tržištima Rusije, BiH i drugo ljeto ipak završeno s učinkom boljim od onoga iz prethodne godine.

Privatni kućevlasnici koji su u početku lanjskog ljeta, kao i obično, govorili od lošem početku sezone, na kraju su ipak u svim vrstama smještajnih objekata zadovoljno ,,trljali ruke,, čemu je ja dijelom pridonijela produžena posezona s lijepim vremenom. (Vedran Ribarević)



Pisane vijesti