Na Makarskoj rivijeri 4,7 milijuna noćenja u prvih devet mjeseci

Slika /arhiva/makar-rivijera.jpg

Ljetovališta na Makarskom primorju, gdje ovih dana odmor provodi više od 5 tisuća gostiju, najviše stranih, uspješno su privela kraju glavni dio ovogodišnje turističke sezone. Dobro predsezonsko poslovanje i manju "turističku rupu" u srpnju, kvalitetno su upotpunili nastavak ljeta i rujan te je ukupni učinak i sezona bolja od lanjske.

U ljetovalištima od Brela do općine Gradac, prema podacima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i turističkih ureda s Makarskog primorja, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci boravilo je 684.775 domaćih i stranih turista koji su ostvarili 4.745.504 noćenja. Gosti su bili za 8 posto brojniji nego lani, a ostvarenih je noćenja u svim vrstama smještajnih objekata 5 posto više nego u istom razdoblju lani.

Stranci, njih 641.615 ili 7 posto više nego lani, ostvarili su u ljetovalištima Makarskog primorja 4.500.826 noćenja, što je 6 posto više nego u prvih devet lanjskih mjeseci. Domaći gosti, za razliku od nekoliko prethodnih godina, bilježe povećanja u dolascima i noćenjima. U devet ovogodišnjih mjeseci 43.160 domaćih turista ostvarilo je 244.678 noćenja, pa je broj njihovih dolazaka bio 14 posto veći od lanjskoga, a noćenja je 3 posto više.

Po broju gostiju i ostvarenih noćenja vodi Makarska, gdje devetomjesečni učinak iznosi više od milijun turističkih noćenja, zatim slijede Baška Voda, Gradac, Tučepi, Podgora i Brela.

Prema prvim podacima najbrojniji gosti Makarske rivijere i ovoga su ljeta bili Česi, a zatim slijede Poljaci, Slovaci, Nijemci i gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine, a hotelijere i turističke radnike posebno raduje povećan dolazak njemačkih gostiju na makarsko područje.

Hotelijeri sumiraju prve ovoljetne rezultate poslovanja i kažu kako im je sezona bila bolja od lanjske, potpisali su alotmanske ugovore za iduće ljeto, a cijene će im biti veće za 2 do 4 posto u odnosu na ovu godinu. Autokampovi u koje se malo ulaže u poboljšanje smještajnih kapaciteta, bilježe također bolje poslovanje nego godinu dana ranije.

Kvalitetan devetomjesečni turistički promet ovoga ljeta ostvarili su i privatni kućevlasnici koji su početkom ljeta "kukali" za gostima, a na kraju sezone, prema prvim podacima, uknjižili za desetak posto bolji učinak od lanjskoga te najavili kako ni iduće godine neće povećavati cijene svojih usluga.

Turistički promet u dolascima gostiju na Makarsku rivijeru čini 35 posto od ukupnog broja turista koji su posjetili Splitsko-dalmatinsku županiju, a "knjiži" 41 posto noćenja od ukupno ostvarenih do kraja rujna u županiji. (V. Ribarević)



Pisane vijesti