Na gospodarskoj izložbi "Histria" više od 200 izlagača

Slika /arhiva/120207-histia-L.jpg

Na 19. izložbi hrane, pića i ugostiteljske opreme "Histria", koju je danas u pulskom Domu hrvatskih branitelja otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, do 11. veljače sudjeluje 207 izlagača iz 17 županija.

Riječ je o izložbi koja nastavlja tradiciju promoviranja i potpore kvalitetnih hrvatskih proizvoda i proizvođača i prodajnog je karaktera, na njoj sudjeluju tvrtke, obrti i poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom i prodajom hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, ugostiteljske opreme, ambalaže i tekstila za ugostiteljstvo.

Ministar Maras izrazio je zadovoljstvo što je on prvi ministar koji je otvorio ovu izložbu u 19 godina njenog postajanja, što pokazuje, napomenuo je, promjenu i odnos Vlade prema ovakvim izložbama i inicijativama te proizvođačima koji su bitni za cijelu Hrvatsku.

"Nećemo imati puno koristi od turizma ako nemamo puno kvalitetnih proizvođača hrane. Stoga želim poduprijeti mala obiteljska gospodarstva te proizvođače maslinovog ulja, vina i hrane u nastojanju da stvore kvalitetan proizvod i da ga brendiraju", naglasio je Maras. Najavio je kako će Vlada od ožujka smanjiti PDV na maslinova ulja sa 23 na 10 posto, a od iduće godine cjelokupno ugostiteljstvo bit će na međustopi od 10 posto. "Ovaj sektor je od iznimne važnosti za povećanje i koristi ukupne gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj i zato mu želimo pomoći", zaključio je Maras.

Istarski župan Ivan Jakovčić ustvrdio je kako su perspektive u sektoru turizma prilično pozitivne jer je pred Hrvatskom turistička sezona koja bi trebala biti uspješna i dobra kao i prošlogodišnja.

Na poduzetnicima je da rade na kvalitetu svojih proizvoda, jer nas prosječnost ne zanima. Možemo uspjeti samo ako smo najbolji jer samo uz vrhunski hrvatski proizvod možemo opstati, poručio je Jakovčić dodavši kako je Istra zasigurno najpoduzetnija hrvatska regija i kao takva, kako je rekao, od ove Vlade očekuje sve jer je spremna dati sve za ulaganje u poduzetništvo.

Novitet ovogodišnje izložbe je predstavljanje novog proizvoda odnosno proizvoda koji se po prvi put predstavlja na izložbi ili po prvi put stavlja u prodaju, a koji na tržištu nije dulje od godine dana. Tim je proizvođačima ministar Maras uručio prigodna priznanja.

Ovogodišnja izložba usmjerena je i na oznake kvalitete pa će proizvodi izlagača koji su nositelji znakova Eko proizvod, Hrvatska kvaliteta, Izvorno hrvatsko, Otočni proizvod, Superbrands i drugi biti posebno vizualno istaknuti kako bi posjetitelje uputili da su to proizvodi koji imaju dodanu vrijednost. U sklopu izložbe održat će se međunarodni poslovni razgovori gospodarstvenika. (Hina)



Pisane vijesti