​Na 30. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a očekuje se oko 500 sudionika

Jubilarni 30. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) održat će se u hotelu "Ivan" u Solarisu od 12. do 14. studenoga, a očekuje se oko 500 sudionika, najavili su u petak na konferenciji za novinare potpredsjednik HOK-a Stjepan Knežević i predsjednik obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić. Tijekom trodnevnog skupa sumirat će se ovogodišnji poslovni rezultati te razmotriti aktualna problematika turističkog i ugostiteljskog sektora, najavio je Knežević, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora 30. kongresa.

Jedna od tema bit će i porezna reforma, jer smo mi ugostitelji jedini kojima je PDV 'skočio' gotovo sto posto, što je veliko opterećenje. Govorit ćemo i o problemu radne snage u turizmu, a s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava tražimo rješenja za taj problem koji pogađa ugostitelje i obrtnike na razini cijele Hrvatske, istaknuo je Smolić, poručujući da obrazovanje mora početi pratiti razvoj gospodarstva u svim njegovim segmentima, a ne samo u turizmu.

HOK ulaže napore za uvođenje dualnog modela obrazovanja u školama, koji podrazumijeva uvođenje prakse kako bi učenici po završetku školovanja bili kompetentni na tržištu rada, istaknuo je.

Prema najavama organizatora, 30. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a svečano će u ponedjeljak, 13. studenoga otvoriti ministar turizma Gari Cappelli.

Tijekom trodnevnog kongresa uz ostalo će se raspravljati o aktivnostima Ceha ugostitelja i turističkih radnika u proteklom razdoblju, održat će se i panel rasprava s predstavnicima pet ministarstava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a bit će riječi i o mogućnostima financiranja projekata obrtnika sredstvima iz fondova EU, marketingu u ugostiteljstvu putem društvenih mreža, razvoju turizma na kontinentu, itd. (Hina)

Pisane vijesti