Na 19. sajmu GAST više od 900 izlagača

Slika /arhiva/gast0038-013.jpg

Međunarodni sajam GAST, 19. po redu, otvoren je danas na splitskom Žnjanu, a na njemu će do 9. ožujka svoje proizvode predstaviti više od 900 izlagača iz devet zemalja.

Otvarajući sajam predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je i njegov pokrovitelj, istaknuo je kako nema važnije zadaće nego pokrenuti gospodarstvo i osigurati da naši građani mogu pristojno živjeti.

"Danas prevladava pesimizam, ja nisam pesimist, nisam nikad bio niti ću biti, i vjerujem da Hrvatska može i mora bolje nego što je to sada, ili nekoliko zadnjih godina, odnosno nego što je bilo više od jednog desetljeća", rekao je Josipović.

Po njegovim riječima, sajam GAST je vrlo važan jer povezuje 'zelenu' i 'plavu' Hrvatsku.

Ocjenivši sajam GAST kao dobar, predsjednik Josipović je rekao kako se unatoč krizi održava taj sajam kojeg nije lako organizirati, te se na njemu pokazuje sve ono što se nudi primarno vezano uz turizam.
"To govori o optimizmu, jer tko bi bio ovdje (na sajmu) da ne vjeruje u poslovni uspjeh, i ja sam uvjeren da je uspjeh moguć", zaključio je predsjednik Josipović.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u svojem je obraćanju nazočnima na otvaranju sajma GAST istaknuo kako je iznimno važno dati podršku ovakvim sajamskim manifestacijama zbog prevladavanja krize.

Vlada će se uključiti u potporu sajmu educiranjem poduzetnika kako koristiti sredstva koja su im na raspolaganju, kazao je.

Ministar Maras je istaknuo kako je uvjeren da ćemo "nakon pet godina recesije ovu godinu završiti u pozitivi".

Međunarodni sajam GAST obuhvaća niz specijaliziranih sajmova - prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, kave, namještaja, vina te sajam turizma.

U sklopu GAST-a održat će se i više skupova, među kojima o pripremi turističke sezone, kao i okrugli stolovi o aktivnostima za privlačenje sredstava iz EU fondova.
(Hina)



Pisane vijesti