Muzeji Hrvatskog zagorja budući korisnici tehničke pomoći Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u projektu Regija digitalnih muzeja

Slika /arhiva/muzejihrvzagorja-L.jpg

Projekt Regija digitalnih muzeja u koji su uključene dvije ustrojbene jedinice Muzeja Hrvatskog zagorja, Muzej krapinskih neandertalaca i Dvor Veliki Tabor, prihvaćen je u sklopu Programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije.

Projekt Regija digitalnih muzeja bavi se očuvanjem kulturne i povijesne baštine korištenjem novih tehnologija u prezentaciji i međunarodnoj promociji sjeverozapadne Hrvatske. U pripremi prijave sudjelovali su slijedeći partneri: Zagorska razvojna agencija d.o.o., Muzeji Hrvatskog zagorja, Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o., PORA Razvojna agencija za promicanje i provedbu razvojnih aktivnosti u KKŽ, AZRA d.o.o. i Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije d.o.o.

Muzeji Hrvatskog zagorja  već niz godina uspješno surađuju sa Zagorskom razvojnom agencijom i implementirali su već nekoliko projekata u Krapinsko-zagorskoj županiji. Još 2006. g. ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Goranka Horjan, prijavila je Dvor Veliki Tabor i krapinski muzej s nalazištem „Hušnjakovo“ kao dva razvojna projekta s najvećim potencijalom u regiji u bazu podataka ROP – Regionalnih i operativnih planova. Kao predstavnik u NUT2 regiji, Horjan se zalagala za uključivanje projekata kulture u strateške prioritete regije sjeverozapadne Hrvatske. 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prepoznalo je ovu  zajedničku inicijativu ključnih dionika i odabralo projekt Regija digitalnih muzeja za korisnika tehničke pomoći. Muzeji Hrvatskog zagorja će kao korisnik potpisati Sporazumom s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije temeljem kojega će surađivati u provedbi Potprograma pripreme regionalnih razvojnih projekata u okviru Programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije u 2012. godini. Tehnička pomoć dodjeljuje se u svrhu pripreme projektne ideje Regije digitalnih muzeja u projektni prijedlog koji će biti prihvatljiv za prijavu na natječaje u okviru operativnih programa koji se sufinanciraju iz pretpristupnog programa IPA ili iz strukturnih fondova Europske unije. Aktivnosti u okviru pripreme projektne ideje odnose se na razradu investicijskog ciklusa (procjena investicije i plan izrade projektne dokumentacije - tehnička i opća, tj. izrada projektnog zadatka za projektanta), savjetovanje i pomoć nositelju projekta u razradi projekta (izrada specifičnih analitičkih podloga, definiranje obuhvata projekta, dionika, ciljeva i aktivnosti projekta, nacrt proračuna, definiranje rezultata, opis relevantnosti i održivosti projekta, itd.) te izradu studije izvedivosti i/ili analize troškova i koristi.



Pisane vijesti