Muzej vučedolske kulture u korak s vremenom uz digitalni vodič

Slika /arhiva/muzej-vucedol_L.jpg

Posjetitelji Muzeja vučedolske kulture od danas mogu dodatno uživati u obilasku muzejskog postava koristeći novu mobilnu aplikaciju – Oroundo - digitalni vodič. Aplikaciju, koja koristi modernu beacon tehnologiju, prvu je u Hrvatskoj implementirao upravo Muzej vučedolske kulture.

Na ovaj način posjetiteljima je povećana razina dostupnosti i konzumiranja sadržaja kroz suvremenu tehnologiju koja donosi tekstove na više stranih jezika, audio vodič, pregledavanje fotografija i nudi geo-lokaciju Muzeja.

Muzej vučedolske kulture, svečano otvoren 30. lipnja 2015. godine, dio je velikog projekta "Ilok – Vukovar – Vučedol", financiranog zajmom Razvojne banke Vijeća Europe u vrijednosti od gotovo 170 milijuna kuna, dok je na planiranih 57 milijuna kuna učešća RH, Ministarstvo kulture osiguralo dodatnih 156 milijuna. Projekt je obuhvatio obnovu iločkog dvorca Odescalchi, plato tvrđave i zidine, kompleks franjevačkog samostana, Žitnicu te parkovne površine u povijesnoj jezgri u Iloku. Obnovljena je i barokna jezgra Vukovara i kompleks dvorca Eltz u kojem se nalazi Gradski muzej Vukovar sa stalnim postavom.
 
Autori idejne koncepcije Muzeja Vučedolske kulture su Aleksandar Durman i Ružica Marić, arhitektonsko rješenja načinila je Radionica arhitekture Zagreb, dok je autorica likovnog postava Vanja Ilić. Stalni postav muzeja, koji je smješten pet kilometara od Vukovara prema Iloku, financiralo je Ministarstvo kulture s 15 milijuna kuna.


Pisane vijesti