Mreže znanja za konkurentnost i održivost europskog turizma

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske zajedno s partnerima iz Norveške, Velike Britanije, Portugala, Njemačke, Španjolske i Švedske, te ECOTRANS-om kao vodećim partnerom, sudjeluje u projektu „Mreže znanja za konkurentnost i održivost europskog turizma“ kojemu su dodijeljena sredstva Europske unije kroz akciju ENT/CIP/10/B/N04S00.

Cilj projekta je praktična primjena strategija formiranja regionalnih turističkih mreža znanja. Projekt posebno cilja na strategije koje obuhvaćaju procese „od istraživanja do tržišta“; koje su povezane s upravljanjem znanjem na europskom nivou i služe kao testni proces opservatorija europskog turizma.

Projekt se fokusira na daljnje strategije razvoja ljudskih potencijala elaborirane u komunikaciji EU pod nazivom „Radimo zajedno za budućnost europskog turizma“. FAST-LAIN će promovirati regionalne klastere između europskih sveučilišta, istraživačkih instituta, regionalnih administracija, malih poduzeća i potrošača. Ideja je usmjeriti ih na kreiranje pristupačnih i relevantnih istraživanja o održivom turizmu iz kojih će proizaći aktivnosti za konkurentno i održivo tržište tih istih dionika.

Specifični ciljevi koji će se postići ovim projektom su:

  1. definiranje i mapiranje postojećih istraživačkih aktivnosti povezanih s održivim razvojem turizma s ciljem stvaranja paneuropskog okvira za uspostavljanje suradnje i upravljanje znanjem;
  2. uspostavljanje mehanizama za transfer primjera dobre prakse razvoja turizma između zemalja EU s ciljem poboljšanja konkurentnosti i održivosti turističkih destinacija kao i malih i srednjih poduzeća;
  3. primjena i testiranje rada postojećih mreža znanja baziranih na informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, a koje je razvila Europska agencija za okoliš. Ono će pružiti povratne informacije s terena koje će specificirati elemente, strukturu i tijek rada predloženog virtualnog Opservatorija europskog održivog turizma.

Na kraju, ovaj projekt će stvoriti dodatnu vrijednost za europski turizam osiguravajući razmjenu znanja i primjera dobre prakse između europskih regija i to samo putem poboljšanja znanja zaposlenih u turizmu i korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Na globalnom nivou, ovaj projekt će pokazati europske istraživačke sposobnosti i njihovu praktičnu primjenu s ciljem stvaranja konkurentnog i održivog turizma.

ECOTRANS je europska nevladina udruga koje okuplja stručnjake i organizacije iz područja turizmu, okoliša i regionalnog razvoja, a s ciljem promoviranja primjera dobre prakse na području održivog razvoja.



Pisane vijesti