Mogućnosti zapošljavanja mladih: „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180502_vucedol.jpg

Od 7. do 12. svibnja, održavat će se kulturno-umjetnička radionica u Gradskom muzeju Vukovar i u Muzeju vučedolske kulture, u sklopu projekta „Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije“, čiji je nositelj Arheološki muzej u Zagrebu. Projekt je u iznosu od 670.900,43 kune (85%) sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda te 118.394,20 kuna (15%) sredstvima Ministarstva kulture. Riječ o projektu s ciljem osnaživanja za tržište rada ukupno 84 mlade nezaposlene osobe strukovnih zanimanja iz Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Upoznavanjem šest različitih muzejskih zbirki te umjetničkim radionicama iz područja dizajna razvit će kompetencije potrebne za izradu novih umjetničkih proizvoda uz mentorstvo lokalnih obrtnika. Rezultati procesa su inovativni proizvodi temeljeni na reinterpretaciji baštine koji će biti predstavljeni izložbom tijekom 2019. godine u pet muzeja suradnika na projektu: Arheološkom muzeju u Zagrebu, Muzeju vučedolske kulture, Arheološkom muzeju Osijek, Gradskom muzeju Virovitica i Gradskom muzeju Sisak.

Uz navedene muzejske institucije suradnik projekta ujedno je i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ciljna skupina su mlade nezaposlene osobe od 15 do 25 godina, raznih strukovnih zanimanja: dizajner tekstila i odjeće, tehničar metalurgije, tehničar za odjeću, drvni tehničar, zlatar, keramičar, stolar, krojač, šivač, galanterist, obućar i sva ostala slična proizvodna zanimanja.

Tijekom kulturno-umjetničke radionice mladim sudionicima osiguran je topli obrok, osvježenje u pauzama, prijevoz na relaciji Vukovar - Vučedol te su pokriveni putni troškovi dolaska do Vukovara. Tijekom šest dana trajanja radionica, mladi sudionici upoznat će se s muzejima i njihovim radom te će im se pokazati na koji načine mogu ostvariti uspješnu poslovnu suradnju s njima. Dizajneri koji provode edukaciju na umjetničkom planu pomoći će sudionicima razviti i realizirati ideje prototipa na temelju postava spomenutih muzeja. Također, mlade osobe imati će priliku upoznati lokalne obrtnike i poduzetnike s kojima će surađivati u izradi svojih prototipova te tako ostvariti i potencijalnu poslovnu suradnju u budućnosti. 
 

Ostale vijesti