Mladi iz domovine i iseljeništva u projektu zaštite prirodne i kulturne baštine

Slika /arhiva/110727-rovinj-b1.jpg

U Rovinju se od 24. srpnja do 13. kolovoza održava jedinstveni projekt "ECO HERITAGE TASK FORCE" u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, u kojemu mladi iz domovine i iseljeništva zajednički rade na zaštiti hrvatske prirodne i kulturne baštine.

Suorganizator projekta ove je godine Turistička zajednica Rovinj, dok je domaćin mladima iz hrvatskoga iseljeništva Grad Rovinj.

Voditeljica projekta Nives Antoljak danas je priopćila da će u turističkom naselju Amarin na arheološkim iskapanjima i uređenju okoliša zajednički raditi pedesetak mladih iz hrvatskoga iseljeništva. Napomenula je da Hrvatska matica iseljenika tradicionalno organizira dragovoljni program "TASK FORCE" u kojem mladi iz domovine i iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora.

Ove je godine projekt doživio transformaciju u "ECO HERITAGE TASK FORCE" kroz koji se ističe potreba da očuvanja hrvatske prirodne i kulturne baštinu, što je, navode organizatori, izazov koji potiče novu zajedničku energiju iseljene i domovinske mladeži. Začet u jeku hrvatskih ratnih stradanja 1992. godine, iseljenička je mladež nastavila održavati TASK FORCE i u mirnodopsko vrijeme. Dosad su uspješno ostvareni projekti u Voćinu, Gornjem Brgatu kraj Dubrovnika, Skradinu, Daruvaru, Istri, na Plitvičkim jezerima, na otočiću Galovcu kraj Zadra, u Arboretumu u Trstenom, Motovunu, Zaostrogu, Stonu, Puli i Bakru s arheološkim nalazištima u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Hreljinu, Kaštelima te Bjelolasici, Koprivnici, Karlovačkoj županiji, stoji u priopćenju. (Hina)



Pisane vijesti