Mirisi Božića u Konavlima

Slika /arhiva/081220-kon1-3.jpg

Ministarstvo turizma, kao glavni pokrovitelj manifestacije "Mirisi Božića u Konavlima", predvođeno državnim tajnikom za turizam Ivom Mujom, te općinom Konavle, Turističkom zajednicom općine Konavle, Dubrovačko-neretvanskom županijom kao supokroviteljima, predstavilo je na današnjoij konferenciji za novinare rezultate manifestacije održane proteklog vikenda, 20. i 21. prosinca.

Projekt "Mirisi Božića u Konavlima", potpomognut od Ministarstva turizma, u sklopu kojeg se konavoski kraj predstavio u najboljem svjetlu, okupio je oko 500 posjetitelja, predstavnike turističkih institucija, kao i vlasnike 55 lokalnih domaćinstava koji su ponudili mnoge ukusne specijalitete, vrhunska vina, domaće proizvode te prikazali konavoske običaje. 

Tijekom obilaska dvadesetak agro punktova, koji su svojim reprezentativnim proizvodima pokazali široku ponudu, osobito mi je drago što se manifestacija pokazala kao odlična ideja i hvale vrijedan projekt koji je Ministarstvo turizma prepoznalo i poduprlo, rekao je državni tajnik Ivo Mujo. Tome u prilog govori i činjenica koliko je projekt medijski popraćen i posjećen, dodao je Mujo, posebno zahvalivši svim domaćinima koji su nesebično i o svom trošku, počastili posjetitelje vinom, medom i ostalim delicijama, te pokazali koliko Konavle imaju potencijala za daljnji razvoj agroturizma na južnom dijelu Hrvatske. 

Osim osvrta na rezultate projekta, Ivo Mujo je najavio sastanak s predstavnicima turističkih agencija, čijom bi se suradnjom napravio konkretan turistički proizvod. Osim toga, Ivo Mujo je naglasio kako veliku ulogu u projektu ima edukacija poduzetnika kroz školu agroturizma, kao i izrada akcijskog plana kao posebnog strateškog dokumenta.

Direktor TZ Općine Konavle Frano Herendija zahvalio je Ministarstvu turizma na pomoći, te još jednom ukazao na veliki potencijal Konavala, koje su pokazale zaokruženu cjelinu koja će se dalje nastaviti novim idejama i projektima. Punu podršku pružio je sadašnjim, ali i budućim domaćinstvima koja čuvaju izvornu arhitekturu objekata.

Članovi organizacijskog odbora manifestacije, ujedno i vlasnici prezentiranih domaćinstava, Niko Novaković, Pero Kojan, vlasnik Kojan korala, Krešo Šapro, vlasnik seoskog domaćinstva te Andro Crvik, zahvalili su se u ime konavoskih vinara, te naglasili kako su "Mirisi Božića u Konavlima" tek početak priče koja može zaživjeti kao originalan proizvod hrvatskog juga. 

Dani otvorenih vrata konavoskog agroturizma održani su 20. i 21. prosinca ove godine u Konavlima, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma. Tijekom cijele manifestacije nazočan je bio državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Mujo. Odaziv hotelijera, novinara i mnogih drugih koji su na bilo koji drugi način vezani uz turizam bio je izuzetno velik posebice drugog dana, dakle, u nedjelju poslijepodne.

U mjestu Ljuta domaćini su bili seosko domaćinstvo Monković, konoba "Vinica" i ugostiteljski obrt Mlin Ive Đivanovića. Tom prilikom nastupilo je KUD "Stjepan Radić" iz Pridvorja, a svoje umijeće pokazao je samardžija Pasko Burđelez. Uz vina prošek i malvazije Nike Karamana, posjetitelji su mogli kušati i slasticu mantala, jedinstveni autohtoni proizvod koji bi valjalo zaštititi, a priprema se tako što se dugotrajno kuha mošt, dodaje se žito, lješnjaci i orasi i dobiva izuzetna slastica.

U mjestu Gruda kušala su se vina iz Dubrovačkih podruma, a u Radovčićima razgledana je konavoska kuća Nike Koprivice. U Poljicama domaćini su bili obitelj Glavić, vinar i uljar Božo Metković iz Molunta, a svoje umijeće pokazivao je i kovač Pavo Rokolj. U Vodovađama prikazano je seosko domaćinstvo Švago i Majkovica, a kušana su vina vinarije "Marinović" Konavle. Tom prilikom prikazana je i izrada predmeta od svile. U mjestu Pićete posjetitelji su vidjeli obiteljsko domaćinstvo Demović i kušali vina Zoro Bokarica te kako kažu na dubrovačkom području bakajar (bakalar s krumpirom). Potom je slijedilo seosko domaćinstvo Đuka u Dubravki s kušaonicom meda i galerija Antonije Rusković. U Zastolju posjetitelji su bili gosti u domaćinstvu Perice Miličić te u seoskom domaćinstvu Šparo uz vina i likere Nikše i Miše Bratoša.

Drugog dana, u nedjelju prva je na redu bila konoba Konavoka koja je smještena u nekadašnjoj željezničkoj postaji. Tamo se zaustavljao popularni vlak "ćiro" koji je vozio iz Mostara vijugavom prugom kroz konavoska brda da bi se nakon okretanja u tunelu spuštao prema Herceg Novom. Vlasnik Konavoke Pero Kaulić, koji je više godina bio glavni kuhar u hotelu Croatia u Cavtatu, pripremio je za doručak slasticu padišpanj (vrsta biskvita). U mjestu Velji do, posjetitelje je čekao bačvar Jako Đurković u konobi Konavoski komin Vide Šiljuga, uz domaći sir i vina Mate Struijića.

Tijekom obilaska agroturizama posjetitelji su se zaustavili i u crkvici Sv. Dimitrija da bi nakon toga u Mihanićima stigli na obiteljsko domaćinstvo i u galeriju Mije Šiša. Tom prilikom svoje umijeće pokazala je Pavica Crvik iz Komaje na tkalačkom stanu. U mjestu Lovorno domaćin je bio Niko Arkulin, a u Popovićima Pero Kojan vlasnik Kojan korala, konjušnice s konjima za turističko jahanje, uz prikaz kamenoklesarskog obrta Mihe Banca Mijača, likere Ane Klaić i vina Vlahe Klaića. U Komaji, u vinariji Crvik prikazana je izrada sepeta i jesa, a nakon toga se u uljari Luke Glavinje u Ćilipima, uz kušanje maslinovog ulja, moglo vidjeti kako Mare Drobac izrađuje konavoske nošnje. U Močićima su na redu bila dva seoska domaćinstva Brautović i Diklić, uz vinara Ivija Vodopića, a na kraju u Ćilipima u seoskom domaćinstvu Novaković nastupili su KUD Ćilipi i vinar Ivo Miljas.

Dvodnevni obilazak agro-turizama uz tratavanje (čašćenje) otkrio je mnogima bogatstvo ponude Konovala što će zasigurno pridonijeti boljim turističkim rezultatima ovoga kraja.



Pisane vijesti