MINT: U javnoj raspravi prijedlog daljnjeg smanjenja članarina u TZ za 5 posto

Slika /arhiva/mint.jpg

Ministarstvo turizma (MINT) do 4. studenoga ove godine provodi javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, kojima predlaže daljnje smanjenje te članarine za 5 posto, što bi na snagu stupilo početkom iduće godine. Uvid u tu javnu raspravu odnosno e-savjetovanje o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama moguće je, kao i komentiranje, predlaganje, osvrti i sl., putem web stranica Ministarstva ili izravno na web stranicama e-Savjetovanja.

Ministarstvo turizma (MINT) do 4. studenoga ove godine provodi javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, kojima predlaže daljnje smanjenje te članarine za 5 posto, što bi na snagu stupilo početkom iduće godine.

Uvid u tu javnu raspravu odnosno e-savjetovanje o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama moguće je, kao i komentiranje, predlaganje, osvrti i sl., putem web stranica Ministarstva ili izravno na web stranicama e-Savjetovanja.

Zakono o članarinama u turističkim zajednicama uređuje obvezu plaćanja članarine, osnovice i stope po kojima se obračunava i plaća članarina turističkoj zajednici, uz propisan način razvrstavanja pravnih i fizičkih osoba u skupine prema djelatnostima, o kojima ovisi primjena stope za obračun članarine. Članarina se plaća po razredu turističkog mjesta i stopi određenoj prema skupini djelatnosti (poduzetnici su podijeljeni u tri skupine djelatnosti, a oni koji se bave trgovinom u četiri skupine djelatnosti).

U obrazloženju predloženih izmjena iz Ministarstva turizma ističu da polaze od Nacionalnog programa reformi 2016. te odluke Vlade usvojene 27. srpnja o popisu neporeznih davanja koja će se ukinuti i/ili smanjiti u 2016. i 2017.

"U sklopu te Vladine odluke predlaže se i dodatno smanjenje članarine koja se plaća turističkim zajednicama za 5 posto, čime bi se gospodarstvo u 2017. rasteretilo za ukupno oko 10 milijuna kuna odnosno za toliko bi se smanjio prihod od te članarine koja se uplaćuje turističkim zajednicama, a koji je po podacima Fine za 2015. iznosio 220 milijuna kuna", navode iz Ministarstva.

 Vjeruju i da će to pridonijeti stvaranju boljeg poslovnog okruženja te smanjenju administrativnog opterećenja i troškova poslovanja poduzeća, što su i glavni ciljevi tog prijedloga.

Ministarstvo predlaže i Hrvatskom saboru donošenje tog zakona po hitnome postupku, kako bi se do početka iduće godine mogla provesti mjera smanjenja parafiskalnih nameta koja je dio strukturnih reformi za ostvarenje ciljeva iz Nacionalnog programa reformi 2016., a zakon bi, ako se usvoji, trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine.

Ove godine članarine već smanjene 15 posto

Temeljem odluke Vlade i izmjena predmetnog zakona iz prošle godine, članarine turističkim zajednicama kao neporezno (parafiskalno) davanje od početka ove godine (od 1. siječnja 2016.) smanjene su za 15 posto, što su pozdravili iz krugova poslodavaca.

To smanjenje bi ove godine, po procjenama, trebalo rasteretiti gospodarstvo za 32,3 milijuna kuna, odnosno to je iznos bez kojeg će turističke zajednice ostati. 

Za velike turističke zajednice, poput primjerice zagrebačke, ili nekih drugih na čijem području posluje jako puno gospodarskih subjekata to stvara određene minuse u njihovim proračunima, odnosno manje novca za promociju i druge aktivnosti koje moraju 'namaknuti' iz drugih izvora ili preraspodjelom. (Hina)



Pisane vijesti