Ministru Ostojiću i suradnicima predstavljeni projekti Splitsko-dalmatinske županije

Slika /arhiva/120710-split1w.jpg

Razvojni projekti Splitsko-dalmatinske županije, Strategija razvoja turizma, kao i turistički projekti iz županije koji su financirani iz EU fondova, predstavljeni su danas ministru turizma Veljku Ostojiću i njegovim suradnicima, tijekom službenog posjeta ovoj županiji. Na sastanku s predstavnicima županije, grada Splita, Turističke zajednice ove županije te gospodarstvenicima u turizmu, ministar je razgovarao i o mogućnostima razvoja golfa na području županije koji bi mogao obogatiti ukupnu turističku ponudu ovog kraja te produžiti sezonu. U sklopu posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji, ministar je sudjelovao i na konferenciji za medije povodom izbora najboljeg obiteljskog i malog hotela „Adrian“, kojeg već tradicionalno organizira „Slobodna Dalmacija“. Pritom je istaknuo važnu ulogu malih i obiteljskih hotela koji pridonose autentičnosti hrvatskog turizma. „Projekt Adrian promovira najbolje i ostalima pokazuje smjer kojim bi trebalo ići, stoga će ga Ministarstvo i ubuduće podržavati. Naime, turizam sadašnjosti i budućnosti temelji se na doživljajima i autentičnosti, a upravo to danas turistima nude mali hoteli“ – rekao je ministar i dodao kako se u malim hotelima ostvaruje izravan kontakt s gostima, što turisti izuzetno cijene. Svima koji ovaj oblik ponude uspiju spojiti s novim načinima tržišnog komuniciranja, uvjeren je ministar, uspjeh neće izostati.

Razvojni projekti Splitsko-dalmatinske županije, Strategija razvoja turizma, kao i turistički projekti iz županije koji su financirani iz EU fondova, predstavljeni su danas ministru turizma Veljku Ostojiću i njegovim suradnicima, tijekom službenog posjeta ovoj županiji. Na sastanku s predstavnicima županije, grada Splita, Turističke zajednice ove županije te gospodarstvenicima u turizmu, ministar je razgovarao i o mogućnostima razvoja golfa na području županije koji bi mogao obogatiti ukupnu turističku ponudu ovog kraja te produžiti sezonu.

Predstavnike javnog i privatnog turističkog sektora županije ministar je upoznao s planovima vezanim uz izmjenu zakonske regulative, s naglaskom na zakone o turističkom zemljištu te one vezane uz turističke zajednice. Predstavio im je i aktivnosti Ministarstva turizma u narednom razdoblju te naglasio kako će Ministarstvo i ubuduće podupirati kvalitetne turističke projekte, pogotovo one vezane uz razdoblja pred i posezone, kao i projekte vezane uz razvoj turistički nerazvijenih područja.

Ministar se osvrnuo i na segment razvoja privatnog smještaja, dodavši kako Ministarstvo, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, priprema novi projekt formiranja nacionalne udruge. Upravo je organiziranje, naglasio je ministar, preduvjet za podizanje kvalitete. U nastavku je predstavnicima županije čestitao na strateškim dokumentima koje su usvojili s ciljem upravljanja turističkim razvojem, a predstavnicima grada na tranziciji koju je Split učinio u posljednjih nekoliko godina.

Riječi je bilo i o mogućnostima za snažniji razvoj kulturnog turizma, odnosno kulturno-turističkih proizvoda, zatim o segmentu nautičkog turizma te o projektima tematskih staza te onima vezanim uz razvoj turističke infrastrukture.

U sklopu posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji, ministar je sudjelovao i na konferenciji za medije povodom izbora najboljeg obiteljskog i malog hotela „Adrian“, kojeg već tradicionalno organizira „Slobodna Dalmacija“. Pritom je istaknuo važnu ulogu malih i obiteljskih hotela koji pridonose autentičnosti hrvatskog turizma. „Projekt Adrian promovira najbolje i ostalima pokazuje smjer kojim bi trebalo ići, stoga će ga Ministarstvo i ubuduće podržavati. Naime, turizam sadašnjosti i budućnosti temelji se na doživljajima i autentičnosti, a upravo to danas turistima nude mali hoteli“ – rekao je ministar i dodao kako se u malim hotelima ostvaruje izravan kontakt s gostima, što turisti izuzetno cijene. Svima koji ovaj oblik ponude uspiju spojiti s novim načinima tržišnog komuniciranja, uvjeren je ministar, uspjeh neće izostati.

Govoreći, u nastavku, o konkurentnosti hrvatskog turizma, kao glavnom cilju Ministarstva u četverogodišnjem mandatu, ministar je podsjetio na tri grupe aktivnosti kroz koje će se ona nastojati podići. Prva se odnosi na izmjenu zakonske regulative, u sklopu koje je ministar naglasio izmjenu zakona o PDV-a na turističke usluge, odnosno primjenu niže stope PDV-a od 10 posto na usluge u turizmu s početkom sljedeće godine.

Druga grupa aktivnosti usmjerena je na podizanje konkurentnosti kroz poticanje i olakšavanje ulaganja u turizam. Tako je primjerice, podsjetio je ministar, Hrvatska banka za obnovu i razvitak ove godine za financiranje projekata u turizmu osigurala niže kamatne stope od 1, 3 i 5 posto, ovisno o kategorijama. Komuniciranje s tržištem treća je grupa aktivnosti, u okviru koje je jedan od ciljeva ranije donošenje Operativnog marketing plana Hrvatske turističke zajednice za 2013. godinu, posebno usmjerenog na jačanje pred i posezone u Hrvatskoj te na turistički nerazvijena područja naše zemlje. Na taj bi način još ranije počele pripreme i aktivnosti za sljedeću turističku godinu.

Važna stavka u jačanju konkurentnosti je i donošenje Strategije razvoja hrvatskog turizma, čiji se završetak očekuje u rujnu ove godine, a koja će nam omogućiti kvalitetno upravljanje turističkom budućnošću – zaključio je ministar.

U okviru posjeta županiji u poslijepodnevnim satima predviđen je obilazak turističkih objekata na području grada Splita: bivše vojne zone Duilovo, Luxury Hotela Jupiter i Hotela Vestibul Palace.



Pisane vijesti