Ministrica Nikolina Brnjac na online konferenciji “Budućnost Zagreba nakon potresa - arhitektonski pogled”

Slika /AAA_2020_MINTIS/logos/news_mint_gov_hr.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je danas na online konferenciji “Budućnost Zagreba nakon potresa - arhitektonski pogled” u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, a na temu ARTUR - arhitektura i turizam - doprinos turizma obnovi Zagreba. Više od sedam mjeseci nakon potresa koji je pogodio Zagreb, ministrica je istaknula kako su njegove posljedice i danas na žalost prisutne i vidljive, a emotivno još „žive“u građanima Zagreba.

“U prethodnom razdoblju, Grad Zagreb ostvarivao je trend dvoznamenkastog rasta turističkog prometa. Prema svjetskim i domaćim pokazateljima, urbani turizam našeg glavnog grada ostvarivao bi kontinuirani rast i u ovoj godini da Zagreb nisu pogodile dvije velike krize - potres i globalna pandemija Covida-19. Očekivano, podaci za prvih devet mjeseci ove godine ukazuju na pad turističkog prometa u odnosu na lanjski, ostvareno je samo 26 posto u broju turista i 31 posto u broju noćenja, u odnosu na 2019. godinu”, rekla je Brnjac.
 
“Potres je značajno oštetio jedan od temeljnih turističkih resursa Zagreba - centar grada s njegovom srednjoeuropskom graditeljskom baštinom. Stradale su privatne i javne zgrade različitih namjena koje pridonose turističkoj i prostorno-arhitektonskoj prepoznatljivosti grada. Razmjeri šteta procijenjeni su na 86 milijardi kuna, što je oko 60 posto godišnjeg državnog proračuna”, istaknula je ministrica. 
 
Posebno je naglasila kako je Vlada Republike Hrvatske pravovremeno reagirala, te usvojila Zakon o obnovi Zagreba, Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom kao i Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije čime smo korak bliže prema organiziranoj obnovi oštećenih zgrada u potresu. Također, kroz rebalans proračuna Vlada je osigurala 100 milijuna kuna za popravak zabatnih zidova, krovišta, dimnjaka, dizala i stubišta, te 41 milijun kuna kroz Fond za zaštitu okoliša za kondenzacijske bojlere, a isto tako, osiguran je i privremeni smještaj za sve one koji su ostali bez krova nad glavom, te je omogućeno i financiranje najma stanova onima kojima je bilo potrebno. Ministrica je podsjetila i na akciju „Zajedno za Zagreb“ kojom se vrlo brzo nakon potresa putem računa državnog proračuna Republike Hrvatske započelo s primanjem uplata doniranih financijskih sredstava za sanaciju posljedica potresa u Gradu Zagrebu i okolici. Uz to, osigurano je također 200 milijuna dolara zajma Svjetske banke, kao i potpora iz Fonda solidarnosti Europske unije, što je rezultiralo uplaćenim iznosom od oko 89 milijuna eura ovoga ljeta, što je najveći predujam ikad isplaćen iz fonda solidarnosti, dok će ukupan iznos od 683 milijuna eura iz tog Fonda Hrvatskoj biti na raspolaganju već oko 1. prosinca ove godine.
 
„Gornji i Donji Grad su duša Zagreba, te stoga glavni preduvjet za povratak turizma kakvog znamo nije samo osnovna građevinska aktivnost, već i strukturna obnova zgrada u tom području. Sve što je zadesilo grad Zagreb može biti i prilika da se provede zahtjevniji proces konsolidacije i unaprjeđenja povijesnog centra grada kroz cjelovitu urbanu obnovu“, poručila je ministrica Brnjac te zaključila:
 
„Kao priliku za oporavak turizma grada Zagreba i bližeg okruženja koji su također bili pogođeni potresom, ali i COVID-om, vidimo u razvoju posebnih oblika turizma, posebice zdravstvenog turizma, eno-gastronomskog turizma, kulturnog turizma s povijesnim i arhitektonski važnim lokacijama, kao i ruralnog i turizma zaštićenih područja u bližoj okolici kao što su Park prirode Medvednica, te Turopolje, Vukomeričke gorice i druga mjesta“.
 
Osim teme turizma, konferencija je u četiri dana održavanja obuhvatila i teme Urbanizam.ZG - pokretanje nužnog procesa obnove Grada Zagreba, Arhitektura i nasljeđe - budućnost graditeljskog nasljeđa Grada Zagreba i Dani zagrebačke arhitekture - budućnost Zagreba utemeljena na 350 godina.

Pisane vijesti