Ministrica Brnjac u New Yorku predstavila drugi hrvatski Dobrovoljni nacionalni pregled o provedbi programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj

  • Slika /2023_WEBMINTS/230719_Brnjac_UN1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u sklopu svog sudjelovanja na Političkom forumu o održivom razvoju na visokoj razini koji se održava u New Yorku, u ime Republike Hrvatske predstavila je drugi Dobrovoljni nacionalni pregled o provedbi programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. Temeljem Dobrovoljnog nacionalnog pregleda o provedbi programa države članice UN-a izrađuju i predstavljaju pregled postignutih rezultata iz Programa globalnog razvoja do 2030. (Agenda 2030), koji je usvojen na konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju 2015.

Hrvatska je svoj prvi Dobrovoljni nacionalni pregled o provedbi ciljeva održivog razvoja predstavila 2019. godine. Glavnu okosnicu Agende 2030 predstavlja 17 ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals - SDGs) detaljno razrađenih u 169 pod-ciljeva. Agenda 2030 težište stavlja na ljude, planet, prosperitet, mir i partnerstvo, očekujući od država da u skladu sa svojim nacionalnim kapacitetima učine sve da „nitko ne bude zapostavljen“ („leaving no-one behind“).
 
U drugom Dobrovoljnom nacionalnom pregledu pružen je prikaz napretka Hrvatske u provedbi svih 17 ciljeva održivog razvoja kroz 38 pokazatelja za praćenje ostvarenja ciljeva te su identificirani izazovi kao i prostor za moguća poboljšanja.
 
„U odnosu na 2019. godinu vidljiv je napredak u postizanju svih ciljeva održivog razvoja, no u dijelu ciljeva napredak je sporiji, na što je utjecao i niz kriza u proteklom razdoblju. Hrvatska sustavno integrira implementaciju UN-ovih ciljeva održivog razvoja u nacionalne politike kroz sustav strateškog planiranja i temeljnog strateškog dokumenta – Nacionalne razvojne strategije do 2030. Prema globalnom Izvješću o održivom razvoju (Sustainable Development Report) za 2023. godinu, Hrvatska se nalazi na visokom dvanaestom mjestu od 166 ocijenjenih zemalja te je vidljiv veliki napredak u samo godinu dana, jer je prošle godine bila na 23 mjestu. Prema istom izvoru, Hrvatska je ostvarila napredak u četrnaest ciljeva održivog razvoja, u jednom stagnira, a u dva ostvaruje nešto slabije rezultate“, rekla je ministrica Brnjac te istaknula kako je u svojoj ocjeni napretka Hrvatske Europska komisija zaključila da Hrvatska pravovremeno napreduje u postizanju gotovo svih ciljeva održivog razvoja, a da je u osam ciljeva iznad prosjeka EU.
 
„Ovo je posebno važan podatak, budući da je čak 9 država članica EU-a među 10 zemalja s najboljim rezultatom za 2023. i iznimno smo zadovoljni što se Hrvatska, kao najmlađa država članica EU-a, koja je ovog mjeseca proslavila desetu godišnjicu članstva, nalazi na visokom 10. mjestu među članicama EU-a prema rezultatima globalnog izvješća o održivom razvoju“, rekla je Brnjac, koja je tijekom prezentacije istaknula kako hrvatska Vlada radi na tri velika razvojna prioriteta - digitalnoj transformaciji, demografskoj revitalizaciji i dekarbonizaciji odnosno zelenoj tranziciji.
 
„Zadovoljni smo što Hrvatska bilježi odlične rezultate u ciljevima koji su vezani za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti, što je u skladu s temeljnim ciljem Programa UN-a - da nitko ne bude zapostavljen. A kada govorimo o aktivnostima Hrvatske u UN-u, posebno smo ponosni što ove godine predsjedamo Komisijom za izgradnju mira, gdje ćemo sigurno dati kvalitetan doprinos“, zaključila je Brnjac.
 
Podsjetimo, Ministarstvo turizma i sporta u New Yorku je u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom (UNWTO) u sjedištu UN-a organiziralo Okrugli stol na visokoj razini pod nazivom „Economic, Social and Environmental Sustainability in Tourism“. Na okruglom stolu uz ministricu Brnjac sudjelovali su i ministri turizma Indije, Jamajke i Španjolske te predstavnici poslovne i akademske zajednice, a Brnjac je predstavila aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u području turizma koje doprinose ispunjenju ciljeva održivog razvoja s posebnim naglaskom na Zakon o turizmu.
 
Također, ministrica je sudjelovala na panelu posvećenom 11. cilju održivog razvoja pod nazivom „SDG 11 i međusobne veze s drugim ciljevima održivog razvoja – Održivi gradovi i zajednice“ te na Općoj raspravi koja se održala prvoga dana ministarskog dijela Foruma pod nazivom “Building momentum towards the SDG Summit“.

Pisane vijesti