Ministrica Brnjac u radnom posjetu Dubrovniku potpisala Ugovor o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći 2021.

Slika /2021_ilustrac_f/210423_nbdu.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac boravi, danas u radnom posjetu Dubrovniku, gdje se uz župana Nikolu Dobroslavića, nakon obilaska organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika, sastala s direktorima turističkih zajednica, članovima Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije i dionicima turističkog sektora. 

Tom prigodom ministrica Brnjac i župan Dobroslavić potpisali su Ugovor o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u 2021. godini za Dubrovačko-neretvansku županiju, kojim Ministarstvo turizma i sporta sufinancira troškove osiguranja dodatnih timova medicinske pomoći (tj. turističke ambulante).

U razdoblju od 2016. do 2021. godine, za sufinanciranje dodatnih timova medicinske tijekom turističke sezone Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodijeljena su sredstva u iznosu od 707.094,00 kuna. Ministarstvo turizma i sporta je za ovu namjenu u 2021. godini osiguralo ukupno 1.500.000,00 kn.
 
Ministarstvo turizma i sporta već godinama predano radi na svim aspektima sigurnosti turista. Ove godine nastavljamo jednu uistinu dobru tradiciju, a to je sufinanciranje dodatnih timova medicinske pomoći, koje je danas, u doba pandemije, posebno važno. Županijama s najvećim udjelom broja turista i noćenja dodjeljuju se sredstva za plaće liječnika, medicinske sestre ili tehničara, lijekova i sanitetskog materijala za razdoblje od lipnja do rujna. Ugovorima o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći turistima omogućavamo adekvatnu medicinsku pomoć i osiguravamo dodatne punktove za testiranja. Ovime želimo dodatno potaknuti povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju“, rekla je ministrica Nikolina Brnjac
 
Ministrica Brnjac upoznala je prisutne s aktivnostima Ministarstva turizma i sporta. Uz prioritetno cijepljenje za turističke djelatnike, u tijeku je postavljanje dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima,  osigurana su znatna sredstva za sufinanciranje brzih antigenskih testova, od početka travnja  je Hrvatska otvoreni za turiste iz trećih zemalja.
 
Ministrica Brnjac je zahvalila sugovornicima na podatcima vezanim uz uspostavljanje punktova za testiranje, za koje je potrebno odrediti točan broj a u skladu s procjenom broja gostiju. Dogovoreno je kako će Regionalni zavodi za javno zdravstvo biti nadležni za testiranja te će u suradnji sa svim ostalim javnim i privatnim subjektima osigurati obučene timove za uzimanje brisova.
 
Razgovaralo se i o projektu sigurnog boravka u Hrvatskoj „Safe stay in Cratia“ unutar kojega je pokrenuta akcija „Hrvatski otoci – zeleni otoci“  s ciljem pravovremenog informiranja turista koji su hrvatski otoci epidemiološki sigurne zone. Obzirom da su do sada na epidemiološkoj karti Hrvatske svi otoci bili prikazani u sklopu županija, unatoč činjenici da je incidencija zaraze na otocima često puno niža, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, na web stranici www.safestayincroatia.hr, osigurat će se prikaz podataka o epidemiološkoj situaciji na otocima.
 
Danas smo iz Dubrovnika poslali važnu poruku, poruku odgovornog turističkog sektora koji se priprema za što sigurniju i uspješniju turističku godinu. Započeli smo organizirano cijepljenje za turističke djelatnike, potpisali Ugovor o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći, osiguravamo punktove za testiranja turista s jasnim ciljem - smanjiti mogućnost nastajanja žarišta u turističkim destinacijama. Sve su to aktivnosti kojima dodatno potičemo povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju", rekla je ministrica Nikolina Brnjac.

Priopćenja