Ministrica Brnjac se sastala s predstavnicima turističkog i prehrambeno-poljoprivrednog sektora te s veleposlanicima, direktorima predstavništava i Turističkim vijećem HTZ-a

Slika /2021_ilustrac_f/sastanak_vlp.jpg

Danas je u sklopu Dana hrvatskog turizma ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala sastanak s veleposlanicima Republike Hrvatske, direktorima predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i članovima Turističkog vijeća HTZ-a te sastanak s predstavnicima turističkog, prehrambenog i poljoprivrednog sektora.

Na prvom sastanku na kojem su prisustvovali veleposlanici, direktori predstavništava te članovi Turističkog vijeća HTZ-a razgovaralo se o trenutnom stanju na inozemnim tržištima te daljnjem jačanju prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije u svijetu. Poseban naglasak stavljen je na zajedničku komunikaciju s obzirom na aktualnosti u procesima putovanja vezano uz pandemiju COVID-19.
 
„Suradnja promotora Hrvatske diljem svijeta iznimno je važna za jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije. Tijekom ove godine Hrvatska je prepoznata kao jedna od najsigurnijih turističkih destinacija na Mediteranu, a taj status želimo zadržati i u budućnosti. S obzirom na trendove u svijetu putovanja koji su u vrijeme pandemije obilježeni stalnim promjenama, izravna komunikacija s turistima diljem svijeta od presudne je važnosti. Sljedeće godine obilježava se i 30. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i to je prilika da predstavništva i veleposlanstva zajednički dodatno rade na promociji Hrvatske“, istaknula je ministrica Brnjac prilikom sastanka.



Nakon toga, ministrica je održala sastanak s predstavnicima turističkog sektora te poljoprivrednog i prehrambenog sektora s ciljem daljnjeg povezivanja ovih industrija. Na sastanku su prisustvovali predstavnici nekih od najvećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj te predstavnici prehrambeno-poljoprivredne industrije poput Podravke, PIK Vrbovca, Vindije, Grupe Pivac, Fortenova, Cromaris, PPK Valpovo itd., kako bi se dodatno istaknule brojne prednosti povezivanja kroz suradnju poljoprivrednih i gastronomskih subjekata što dovodi do rasta prodaje proizvoda OPG-ova i turističkih usluga do postavljanja provjerenih standarda kvalitete koji privlače goste.
 
Značaj turizma i poljoprivrede za Hrvatske je izniman, a o tome najbolje govori podatak kako ove industrije zajednički čine direktni udio u BDP-u od oko 20 posto, a indirektni i direktni utjecaj na BDP doseže i 30 posto. S obzirom na daljnju usmjerenost hrvatskog turizma na ekološku osviještenost i održivi razvoj, uloga domaće proizvodnje imat će sve veću ulogu u razvoju turizma. Samim time je iznimno važno spomenuti koliko je važna sinergija ovih dvaju industrija, a to je najviše vidljivo kroz mogućnosti razvoja ruralnog turizma i ruralnih sredina te mogućnosti plasiranja hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u turizmu. Strategija Europske komisije je “Od polja do stola”, hrvatsko polje je naša poljoprivreda, a hrvatski stol je naš turizam i moramo napraviti sve kako bismo to što bolje povezali“, istaknula je ministrica Brnjac tijekom sastanka. 
 
U sklopu drugog dana DHT-a, u okviru Konferencije o budućnosti Europe, s početkom u 10:00 sati održat će se stručna konferencija pod nazivom „Mladi u turizmu – obrazovanje i zapošljavanje kroz Europski socijalni fond“, koju će svi zainteresirani moći pratiti i online putem linka: https://vimeo.com/event/1412458/5a06ae3e7e.
 
S početkom u 20:00 sati održat će se tradicionalna Svečana dodjela godišnjih hrvatskih turističkih nagrada s izravnim prijenosom na prvom programu Hrvatske radiotelevezije.
 
Program Dana hrvatskog turizma možete pronaći ovdje.
 

Pisane vijesti