​Ministrica Brnjac se sastala s njemačkim veleposlanikom Klinkeom

Slika /2021_ilustrac_f/210325_mints_g.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas se sastala s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke Robertom Richardom Klinkeom, s kojim je razmijenila informacije o turističkoj povezanosti Hrvatske i Njemačke i pripremama za sezonu.

Ministrica je predstavila projekt  Safe stay in Croatia, kojim se turistički i ostali dionici u lancu putovanja potiču na pridržavanje epidemioloških mjera te istaknula kako su na web stranici projekta na devet jezika, uključujući i njemački jezik, dostupni svi protokoli kao i sve relevantne informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.
 
U pripremama za turističku sezonu Hrvatska vodi sustavnu brigu o svim segmentima kako bi se zadovoljili sigurnosni i zdravstveni uvjeti, a istovremeno turistima olakšao dolazak. U suradnji s regionalnim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo dogovaramo model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima, kao i PCR testiranje na što više punktova u turističkim destinacijama“, istaknula je Brnjac.
 
Ministrica je kazala kako je potrebno osigurati predvidljivost za turiste kao i turističke tvrtke te će stoga Stožer donijeti novu odluku o uvjetima ulaska u RH koja će biti na snazi do stupanja na snagu europske Digitalne zelene potvrde. Ministrica je u tom kontekstu izrazila interes RH za što bržom operacionalizacijom zajedničke europske potvrde, kojom bi se harmonizirali kriteriji za turistička kretanja u svim državama članicama.
 
Ministrica je posebno naglasila značaj regionalnog pristupa Hrvatskoj u pogledu putovanja iz Njemačke, koji je na snazi od prošle godine. Njemačka planira zadržati takav pristup ovisno o epidemiološkoj situaciji te će on biti onemogućen ukoliko se u RH pojave područja posebno visokog rizika koja se na karti ECDC obilježavaju tamnocrvenom bojom.
 
Sugovornici su istaknuli važnost nastavka pridržavanja mjera svih dionika u turizmu i ugostiteljstvu obzirom da se radi o djelatnostima koje podrazumijevaju kontakte između velikog broja osoba. Ministrica Brnjac ja kazala kako se planira prioritiziranje turističkih djelatnika u procesu procjepljivanja upravo kako bi se spriječila pojava žarišta zbog velikog broja kontakata.

Osobna odgovornost, pridržavanje svih mjera i dobra epidemiološka situacija najvažniji su preduvjeti za početak turističke sezone“, poručila je ministrica Brnjac.

Priopćenja