Ministrica Brnjac se sastala s direktorom Opće uprave za sport NR Kine Gao Zhidanom

  • Slika /1_A_fotke_vijesti/231208_china1.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas se sastala s direktorom Opće uprave za sport Narodne Republike Kine, koji je ujedno i predsjednik Kineskog olimpijskog odbora, Gao Zhidanom. Narodna Republika Kina i Hrvatska imaju dugogodišnje kvalitetne bilateralne odnose u području sporta, koji su započeli još 1993., potpisivanjem Sporazuma o suradnji dviju vlada u području kulture i obrazovanja, a koji je obuhvatio i sport, a suradnja je dodatno unaprijeđena potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti o suradnji u području sporta 2019.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas se sastala s direktorom Opće uprave za sport Narodne Republike Kine, koji je ujedno i predsjednik Kineskog olimpijskog odbora, Gao Zhidanom. Narodna Republika Kina i Hrvatska imaju dugogodišnje kvalitetne bilateralne odnose u području sporta, koji su započeli još 1993., potpisivanjem Sporazuma o suradnji dviju vlada u području kulture i obrazovanja, a koji je obuhvatio i sport, a suradnja je dodatno unaprijeđena potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti o suradnji u području sporta 2019. godine.
 
„Bilo mi je zadovoljstvo direktoru Opće uprave za sport NR Kine predstaviti hrvatski sustav sporta, sve značajne korake koje je poduzela Vlada kako bi unaprijedila sustav sporta u Hrvatskoj te razgovarati o daljnjem unaprjeđenju suradnje između naših dviju država. Uz izuzetno kvalitetnu bilateralnu suradnju, raspravljali smo o modalitetima rada u okviru Inicijative za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Drago nam je da s Kinom, koja je iznimno uspješna u brojnim sportovima te redovno osvaja olimpijske i svjetske medalje, imamo priliku razmjenjivati najbolje prakse i znanja, kako bismo obostrano unaprijedili svoje sustave sporta,“ rekla je ministrica turizma i sporta, uz koju su na sastanku bili i državni tajnici Tomislav Družak i Josip Pavić te predsjednica Nacionalnog vijeća za sport Danira Bilić kao i predsjednici krovnih sportskih udruženja, Zlatko Mateša (Hrvatski olimpijski odbor), Ratko Kovačić (Hrvatski paraolimpijski odbor), Oliver Lušić (Hrvatski sportski savez gluhih), Zlatko Kraljević (Hrvatski školski sportski savez) i Haris Pavletić (Hrvatski akademski sportski savez).
 
Direktor Gao Zhidan rekao je da su sportski krugovi dviju zemalja od uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske prije 31 godinu održali duboko tradicionalno prijateljstvo i postigli plodonosne rezultate u razmjenama i suradnji.
 
„Kina se raduje suradnji s Hrvatskom na aktivnom promicanju rada povezanog s Mehanizmom za koordinaciju sporta između Kine i zemalja srednje i istočne Europe na temelju uspostavljene suradnje na visokoj razini, te koristeći to kao platformu za nastavak produbljivanja praktične suradnje u različitim područjima sporta, promicanje zajedničkog razvoja, postizanje obostrane koristi i win-win rezultata. U potpunosti iskoristimo jedinstvenu ulogu sporta u promicanju međuljudskih veza“, istaknuo je Gao Zhidan.

Pisane vijesti