​Ministrica Brnjac s češkim ministrom vanjskih poslova Kulhánekom razgovarala o bilateralnom rješenju za olakšavanje turističkih kretanja

Slika /2021_ilustrac_f/210529_mints.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas se u Zagrebu sastala s češkim ministrom vanjskih poslova Jakubom Kulhánekom s kojim je, zajedno s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, razgovarala o mjerama i planovima vezano uz turizam i trenutnu situaciju s pandemijom COVID-19.

„S obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj uskoro očekujemo značajniji priljev turista i s tržišta Češke koje je jedno od naših najvažnijih tržišta. Od protekle sezone fokus smo stavljali na jačanju svih segmenata sigurnosti po kojoj je Hrvatska oduvijek bila prepoznatljiva kao turistička destinacija - od izrade sigurnosnih procedura i certifikata za sve dionike u turističkom sektoru, cijepljenja turističkih djelatnika, uspostave brže procedure prelaska granica kao i uspostave dodatnih punktova za testiranje diljem Hrvatske. Naša želja prije svega je zaštititi naše goste kao i naše građane kako bi se stvorili svi preduvjeti za što kvalitetnije odvijanje turizma. U konačnici, želimo da naši gosti mogu iskusiti sve čari koje Hrvatska kao turistička destinacija nudi“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac tijekom sastanka te nadodala kako joj iznimno drago što turisti iz Češke to prepoznaju i biraju Hrvatsku kao svoju destinaciju.
 
Nakon prošlogodišnje prve uspješne sezone češkog prijevoznika RegioJet, drago nam je što je ove godine linija Prag – Rijeka dodatno proširena i na Split, uz zaustavljanja u Zagrebu čime će Češka biti još kvalitetnije povezana s Hrvatskom. Vjerujem da će linija i ove godine biti iznimno uspješna u oba smjera te da će ovo biti prilika za daljnje jačanje suradnje između Češke i Hrvatske“, zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Naime, danas je u Hrvatsku stigao prvi ovogodišnji vlak češkog prijevoznika RegioJet s češkim, slovačkim i mađarskim turistima. RegioJet vlakovi prometovat će na relaciji Prag - Brno - Bratislava - Budimpešta - Zagreb - Rijeka ili Split. Linija će tijekom lipnja i rujna prometovati tri puta tjedno, dok će u srpnju i kolovozu linija prometovati svaki dan. Slijedom odličnih najava o dolasku čeških turista ministri su razgovarali o bilateralnom rješenju, a kojim će se omogućiti što lakše kretanje između dviju država prije uspostave EU digitalnih COVID potvrda. Tako će češkim turistima biti omogućen nesmetani ulazak u Hrvatsku nakon što je prošlo 22 dana od cijepljenja prvom dozom cjepiva, a predviđeno je da navedena mjera stupi na snagu sljedeći tjedan, odnosno kada se na stručnim razinama finaliziraju detalji.
 
Također, naglasili su kako je uspostava jedinstvenih procedura u prelasku granica važan faktor u normalizaciji kretanja ljudi i roba te općenito bržeg gospodarskog oporavka pri čemu će turizam imati značajnu ulogu.  Ministri su pri tome zaključili kako će uspostava EU digitalnih COVID potvrda bitno pridonijeti normalizaciji turističkog prometa, za koji vjeruju da će ove godine biti još bolji nego protekle godine.
 
Prema podacima iz sustava eVisitor gosti iz Češke dosad su u ovoj godini ostvarili preko 100.000 noćenja, odnosno čak šest puta više nego u istom razdoblju protekle godine. Tijekom protekle godine, gosti iz Češke bili su među najbrojnijima u Hrvatskoj te su ostvarili preko 500.000 dolazaka i više od 3,5 milijuna noćenja, odnosno dvije trećine prometa koji se ostvario u pretpandemijskoj 2019. godini.

Priopćenja