Ministrica Brnjac prisustvovala neformalnoj videokonferenciji ministara za sport država članica EU

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201201_ministri_eu1.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je prisustvovala neformalnoj videokonferenciji ministara za sport država članica EU u organizaciji njemačkog predsjedništva Vijećem Europske unije. Glavna tema razgovora bila je organizacija međunarodnih sportskih natjecanja za vrijeme pandemije izazvane bolešću COVID-19.

Na samom početku izlaganja, ministrica Brnjac zahvalila je njemačkom predsjedništvu na predanom radu u ovako zahtjevnim okolnostima, kao i na odabiru teme koja je i u ovom trenutku od iznimnog značaja za sektor sporta.
 
Sudjelovanje u sportskim natjecanjima je od iznimne važnosti za sportaše i klubove, čija organizacija zahtjeva prilagodbu uvjeta u organizacijskom i ekonomskom smislu, iziskujući time i dodatne resurse.
 


Ministrica je kazala kako se na međunarodnim sportskim natjecanjima organiziranima u Hrvatskoj primjenjuje nekoliko različitih protokola i zdravstvenih propisa. „Hrvatski zavod za javno zdravstvo utvrdio je kriterije za ispitivanje prisutnosti koronavirusa, izolacije i karantene, dok su županijski zavodi osim preporuka, na raspolaganje stavili i epidemiologe koji su zaduženi za pojedina sportska događanja“, naglasila je ministrica Brnjac te dodala kako su i međunarodni savezi pripremili vlastite protokole, koje su potom organizatori usvojili u svojim strategijama.
 
Kao primjer ministrica je istaknula Europsko juniorsko prvenstvo U-23 u judu, koje se održalo u Poreču u studenom. Konkretni izazovi ovdje su se odnosili na organizacijske i ekonomske aspekte, koji su i detektirani kao primarni izazovi sportskih natjecanja općenito.
 
„S obzirom na situaciju i na nužne primjene svih epidemioloških mjera tijekom natjecanja, povećavaju se troškovi i to za približno 35 – 40 posto. Veći troškovi organizacije ozbiljan su problem s obzirom na znatno smanjenu mogućnost pokroviteljstva u ovakvim okolnostima“, istaknula je Brnjac te dodala kako se osim onih ekonomskih, sportski savezi i klubovi bore s nizom drugih izazova te kako je upravo radi toga nužan koordinirani pristup i povezana razmjena informacija i iskustava država članica EU.
 
Ministrica turizma i sporta Brnjac na samom kraju izlaganja zaključila je kako sportskim međunarodnim natjecanjima trebamo pristupati oprezno, odnosno od slučaja do slučaja kako bismo prije svega zaštitili zdravlje sportaša, građana te izbjegli dodatno opterećenje zdravstvenog sustava.

Priopćenja