​Ministrica Brnjac primila predstavnike najaktivnije škole u Europi

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201215_skola.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac primila je danas predstavnike Osnovne škole Petra Preradovića iz Zagreba, profesora Juraja Horžića i ravnatelja Denisa Žvorca, čija je škola prvi hrvatski dobitnik #BeActive nagrade koju dodjeljuje Europska komisija.

Titula najaktivnije obrazovne institucije u Europi ovoj zagrebačkoj školi pripala je zahvaljujući projektu “Šetnja oko zemlje”, koji je osmislio profesor Horžić, a kojim je u proljeće, u vrijeme ograničenih aktivnosti zbog pandemije koronavirusa, potaknuo na tjelesnu aktivnost učenike, njihove roditelje, prijatelje, rodbinu i druge poznanike.
 
Projekt se sastojao od dva izazova, šetnje oko zemlje po meridijanu i paraleli te je ukupno kroz 31 dan 1996 sudionika iz 8 zagrebačkih osnovnih škola prešlo više od 148.000 kilometara, napravilo više od 222 milijuna koraka te potrošilo više od 7,5 milijuna kalorija.
 
„U vrijeme kad se trebamo prilagoditi novim okolnostima profesor Horžić prihvatio je izazov i na jedinstven način potaknuo na tjelesnu aktivnost 2000 ljudi. Primjerom je pokazao kako je malo potrebno za motivaciju i kako se svatko na svoj način, u svom vremenu i prostoru, može baviti aktivnošću koju odabere i tako puno učiniti za svoje zdravlje. Čestitam profesoru Horžiću i školi na osvojenoj nagradi, veselim se vašim budućim projektima. Poticati djecu na tjelesnu aktivnost važna je zadaća, a projekt Šetnja oko zemlje pokazao je kako kreativnim pristupom spajamo ono najvažnije - usvajanje znanja i tjelesnu aktivnost”, rekla je ministrica Brnjac.
 
Dodatnu vrijednost ovom projektu dala je i obrazovna komponenta, jer su učenici kroz šetnju učili o svim državama, gradovima i ostalim područjima koje su prolazili na svom putu. Profesor Horžić skupljao je kilometre svih sudionika i pripremao zanimljivosti iz povijesti, geografiji, poznatim osobama, prirodi, sportu i kulturi različitih država na četiri kontinenta te je kao nagrada za sav uložen trud na kraju stiglo i priznanje Europske komisije.

Priopćenja