Ministrica Brnjac otvorila 23. Kongres hotelijera „Nove perspektive“

Slika /2021_ilustrac_f/211206_Brnjac_UPUHH.png

Ovogodišnje 23. izdanje Kongresa hotelijera „Nove perspektive“ u organizaciji Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) ponovno je prepoznato kao centralno mjesto razmjene znanja i informacija o hotelijerstvu i turizmu Hrvatske, a poseban naglasak bio je na učincima turizma na hrvatsko gospodarstvo, izazovima i rješenjima vezano uz radnu snagu, investicijama, digitalizaciji te mogućnostima korištenja sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

„Budući razvoj turizma u Hrvatskoj temelji se na tranziciji turizma u inovativan, otporan i održiv sustav čiji se učinci više ne promatraju kroz broj dolazaka i noćenja već kroz ravnotežu povoljnih financijskih učinaka, utjecaja na kvalitetu života lokalnog stanovništva, utjecaja na okoliš i zadovoljstvo radnika. Sukladno tomu, fokus Ministarstva će svakako biti na zelenoj i digitalnoj tranziciji, održivom razvoju, društvenoj odgovornosti turizma, edukaciji i zadovoljstvu djelatnika u turizmu i turizmu dostupnom svima“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prilikom otvaranja Kongresa te dodala kako je hrvatski turizam u ovoj godini ostvario jedan od najboljih rezultata u Europi, čemu su hoteli uvelike doprinijeli odličnim pokazateljima, ponajprije kvalitetom ponude i usluge.
 
Ove godine je u hotelima ostvareno 3,9 milijuna dolazaka i 15,4 milijuna noćenja, odnosno 22 posto svih noćenja u komercijalnom smještaju.

U usporedbi s 2020. godinom, u prvih 11 mjeseci ostvareno je 107 posto više dolazaka i 121 posto više noćenja nego li u istom razdoblju protekle godine, a u usporedbi s prvih 11 mjeseci 2019. godine, ostvareno je 51 posto dolazaka i 61 posto noćenja.

U kategoriji Hoteli i sličan smještaj do sada je fiskalizirano računa u vrijednost 8 milijardi i 982 milijuna kuna, odnosno 124 posto više nego li prošle godine u isto vrijeme, dok je u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, fiskalizirano računa u jednakoj vrijednosti kao i 2019., odnosno 0,3 posto više.

Priopćenja