Ministrica Brnjac održala sastanak s predsjednikom Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislavom Fainom

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/MINTS_04_12_2020.jpg

U petak, 4. prosinca 2020. godine, u Ministarstvu turizma i sporta ministrica Nikolina Brnjac održala je sastanak s predsjednikom Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislavom Fainom na temu pomoći turističkim agencijama i organizatorima putovanja koji su se uslijed pandemije našli u vrlo teškoj situaciji.

„Zajedničkim dijalogom dosad smo došli do niza rješenja kojima nastojimo očuvati radna mjesta u sektoru turizma. U tijeku su aktivnosti pripreme Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta te povezanim djelatnostima u koji će biti uključene i putničke agencije. Cilj nam je osim financijske potpore osigurati likvidnosti i lakše pristupe financiranju kako bi se stvorili uvjeti za brži oporavak od trenutne krize“, na sastanku je istaknula ministrica turizma i sporta Brnjac.
 
Ministrica Brnjac podsjetila je kako je dosadašnjim mjerama Vlade Republike Hrvatske osigurano oko 10 milijardi kuna, čime je očuvano 630 tisuća radnih mjesta u oko 107 tisuća poduzeća.
 
„Turističke agencije su krajnje ugrožene i bez državne pomoći većina njih ne može opstati što UHPA zagovara od samog početka. To su prepoznale i ostale države članice EU te donijele određene mjere državne pomoći namijenjene turističkim agencijama i turoperatorima. Isto tražimo i od naše Vlade. Potpore za očuvanje radnih mjesta uvelike su nam pomogle da zadržimo djelatnike te nam je drago da su se i sami kriteriji prilagođavali našim stvarnim potrebama i zahtjevima što je Upravno vijeće HZZ-a danas ponovno dokazalo“, rekao je Fain.
 
Na sastanku se razgovaralo o rješavanju izazova u cilju održivosti agencijskog poslovanja: produžetak potpora za očuvanje radnih mjesta do proljeća 2021., financijska potpora kroz dodjelu bespovratnih sredstava te namjenski zajmovi uz subvencioniranu kamatnu stopu za likvidnost.

Priopćenja